Pierogi z warzywnym farszem.
Pierogi z warzywnym farszem to perfekcyjne połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z ogromem korzyści płynących z konsumpcji warzyw. To świetna propozycja dla wegetarian, wegan i wszystkich tych, którzy chcą zainwestować w swoje zdrowie bez rezygnacji z ulubionych smaków. Ich lekkość i pożywność sprawiają, że sprawdzą się nie tylko jako główne danie, ale również jako przekąska czy dodatek do zupy. Przygotowanie pierogów z warzywnym farszem nie jest trudne, a satysfakcja z jedzenia własnoręcznie zrobionych pierogów jest bezcenna. Wykorzystaj swoje ulubione warzywa i odkryj nowe, niepowtarzalne smaki pierogów.
admin
Składniki:
- 420 ml mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki rozpuszczonego masła lub oleju
- 1 1/2 łyżki jogurtu
- 150 ml wody (nie więcej!)
- farsz
- 150 g różyczek kalafiora
- 150 g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę
- 100 ml zielonego groszku
- łyżka oleju
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka startego imbiru
- łyżeczka zmielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki szafranu
- 1-2 drobno posiekane chili
- łyżeczka drobno posiekanej świeżej kolendry lub pietruszki (dałam pietruszkę)
- 1/4 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Pierogi z warzywnym farszem. – jak zrobić?
- Kalafior, ziemniaki i groszek gotujemy na parze. olej rozgrzewamy. Dodajemy kmin rzymski i zrumieniamy cały czas mieszając, aż ziarna nabiorą lekko brązowego koloru. Dodajemy imbir i kolendrę, smażymy sekundę. Dodajemy cynamon, szafran, chili i warzywa ugotowane na parze. Mieszamy i smażymy, aż warzywa będą suche. Dodajemy kolendrę(natkę), sok z cytryny i sól. Miksując produkty na ciasto dolewamy wodę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie się dało formować w kulkę. Odstawić przykryte na 20 min.
- Ciasto dzielimy na 5 kul i przykrywamy wilgotną ściereczką. Każdą z kul rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy 15 cm i dzielimy na pół. Prosty brzeg półksiężyca zwilżamy wodą. Placek układamy w ręce i formujemy kształt stożka. Napełniamy nadzieniem. Na górze stożka zostawiamy ok. 5 cm na brzeg. Zwilżamy wewnętrzną stronę brzegów i ściskamy, żeby się skleiły, a później zawijamy pomiędzy kciukiem i palcem wskazującym. Powstały pieróg będzie w kształcie trójkąta. Pierogi można też zamykać widelcem, którym dociskamy do siebie brzegi.
- Pierogi smażymy w głębokim oleju, aż staną się złociste. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Można piec w piekarniku w temp. 180-200 stopni ok. 20-30 min.
Słowa kluczowe: farsz warzywny do pierogów
Pierogi z warzywnym farszem – dodatkowe informacje
Pierogi smażone na oleju szybko się rumienią – trzeba ich pilnować. Do pierogów podałam duszoną marchew z chrzanem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi z zieloną soczewicą i pieczarkami
Następny przepis: Pierogi z żółtym serem