Pierogi z warzywnym farszem.
Pierogi z warzywnym farszem to perfekcyjne połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z ogromem korzyści płynących z konsumpcji warzyw. To świetna propozycja dla wegetarian, wegan i wszystkich tych, którzy chcą zainwestować w swoje zdrowie bez rezygnacji z ulubionych smaków. Ich lekkość i pożywność sprawiają, że sprawdzą się nie tylko jako główne danie, ale również jako przekąska czy dodatek do zupy. Przygotowanie pierogów z warzywnym farszem nie jest trudne, a satysfakcja z jedzenia własnoręcznie zrobionych pierogów jest bezcenna. Wykorzystaj swoje ulubione warzywa i odkryj nowe, niepowtarzalne smaki pierogów.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 420 ml mąki pszennej
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 2 łyżeczki rozpuszczonego masła lub oleju
 - 1 1/2 łyżki jogurtu
 - 150 ml wody (nie więcej!)
 - farsz
 - 150 g różyczek kalafiora
 - 150 g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę
 - 100 ml zielonego groszku
 - łyżka oleju
 - łyżeczka kminu rzymskiego
 - łyżeczka startego imbiru
 - łyżeczka zmielonej kolendry
 - 1/4 łyżeczki cynamonu
 - 1/4 łyżeczki szafranu
 - 1-2 drobno posiekane chili
 - łyżeczka drobno posiekanej świeżej kolendry lub pietruszki (dałam pietruszkę)
 - 1/4 łyżeczki soku z cytryny
 - 1/2 łyżeczki soli
 - olej do smażenia
 
Pierogi z warzywnym farszem. – jak zrobić?
- Kalafior, ziemniaki i groszek gotujemy na parze. olej rozgrzewamy. Dodajemy kmin rzymski i zrumieniamy cały czas mieszając, aż ziarna nabiorą lekko brązowego koloru. Dodajemy imbir i kolendrę, smażymy sekundę. Dodajemy cynamon, szafran, chili i warzywa ugotowane na parze. Mieszamy i smażymy, aż warzywa będą suche. Dodajemy kolendrę(natkę), sok z cytryny i sól. Miksując produkty na ciasto dolewamy wodę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie się dało formować w kulkę. Odstawić przykryte na 20 min.
 - Ciasto dzielimy na 5 kul i przykrywamy wilgotną ściereczką. Każdą z kul rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy 15 cm i dzielimy na pół. Prosty brzeg półksiężyca zwilżamy wodą. Placek układamy w ręce i formujemy kształt stożka. Napełniamy nadzieniem. Na górze stożka zostawiamy ok. 5 cm na brzeg. Zwilżamy wewnętrzną stronę brzegów i ściskamy, żeby się skleiły, a później zawijamy pomiędzy kciukiem i palcem wskazującym. Powstały pieróg będzie w kształcie trójkąta. Pierogi można też zamykać widelcem, którym dociskamy do siebie brzegi.
 - Pierogi smażymy w głębokim oleju, aż staną się złociste. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
 - Można piec w piekarniku w temp. 180-200 stopni ok. 20-30 min.
 
Słowa kluczowe: farsz warzywny do pierogów
Pierogi z warzywnym farszem – dodatkowe informacje
Pierogi smażone na oleju szybko się rumienią – trzeba ich pilnować. Do pierogów podałam duszoną marchew z chrzanem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi z zieloną soczewicą i pieczarkami
Następny przepis: Pierogi z żółtym serem
