Pierogi z szyjkami rakowymi
Pierogi z szyjkami rakowymi to wykwintne połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z nutą nietuzinkowej elegancji. To danie, które, mimo pozornych skomplikowanych składników, jest łatwe do przygotowania i z całą pewnością zachwyci każdego miłośnika pierogów. Głównym bohaterem tego przepisu są szyjki rakowe, które stanowią wyjątkowo smaczne i aromatyczne połączenie z tradycyjnym ciastem pierogowym. Dodatkowym atutem tego dania jest sos z szyjek rakowych, który nadaje potrawie wyjątkowego charakteru i głębi smaku. Niezależnie od okazji, czy to urodzinowy obiad, czy poszukiwanie nowych smaków, pierogi z szyjkami rakowymi to propozycja dla tych, którzy cenią sobie kulinarną wyrafinowanie bez zbędnego skomplikowania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na ciasto:
- 300 g mąki, użyłam włoskiej semoliny
- 50 g masła rakowego
- około pół szklanki gorącej wody lub mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
- sól ziołowa
- papryka słodka
- pieprz cayenne
- Farsz:
- 30 szyjek rakowych
- 100 g masła + łyżka masła rakowego
- szklanka groszku
- koperek
- natka pietruszki
- skórka z połowy cytryny
- sól
- pieprz
Pierogi z szyjkami rakowymi – jak zrobić?
- Farsz: Masło miesza się z groszkiem, posiekanymi ziołami, szyjkami rakowym, skórką z cytryny oraz przyprawami. Ciasto: Mąkę przesiewa się na stolnicę, dodaje masło, mleko i przyprawy. Wyrabia się na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formuje się kulę i odstawia pod przykryciem, żeby nie obeschło. Dobrze jest jeśli pozwoli się ciastu odpocząć.
- Z ciasta formuje się wałeczek. Kroi się go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszcza się w dłoni by uzyskać okrągły placuszek, który jeszcze wałkuje się. Każdy placuszek nadziewa się farszem zawijając brzegi.
- Pierogi gotuje się we wrzącej posolonej wodzie.
- W środku farszu jest masło, które po przekrojeniu pieroga wypływa tworząc pyszny sos, dlatego do pierogów nic więcej się nie dodaje.
Sposób przygotowania sosu z szyjek rakowych nie jest podany. Można poszukać przepisu na sos z szyjek rakowych osobno.
Pierogi z szyjkami rakowymi – dodatkowe informacje
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: pierogi z serem i z miętą
Następny przepis: PIEROGI Z TRUSKAWKAMI