Pierogi z szyjkami rakowymi

Pierogi z szyjkami rakowymi

Pierogi z szyjkami rakowymi to wykwintne połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z nutą nietuzinkowej elegancji. To danie, które, mimo pozornych skomplikowanych składników, jest łatwe do przygotowania i z całą pewnością zachwyci każdego miłośnika pierogów. Głównym bohaterem tego przepisu są szyjki rakowe, które stanowią wyjątkowo smaczne i aromatyczne połączenie z tradycyjnym ciastem pierogowym. Dodatkowym atutem tego dania jest sos z szyjek rakowych, który nadaje potrawie wyjątkowego charakteru i głębi smaku. Niezależnie od okazji, czy to urodzinowy obiad, czy poszukiwanie nowych smaków, pierogi z szyjkami rakowymi to propozycja dla tych, którzy cenią sobie kulinarną wyrafinowanie bez zbędnego skomplikowania.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 300 g mąki, użyłam włoskiej semoliny
  • 50 g masła rakowego
  • około pół szklanki gorącej wody lub mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
  • sól ziołowa
  • papryka słodka
  • pieprz cayenne
  • Farsz:
  • 30 szyjek rakowych
  • 100 g masła + łyżka masła rakowego
  • szklanka groszku
  • koperek
  • natka pietruszki
  • skórka z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

Pierogi z szyjkami rakowymi – jak zrobić?

  1. Farsz: Masło miesza się z groszkiem, posiekanymi ziołami, szyjkami rakowym, skórką z cytryny oraz przyprawami. Ciasto: Mąkę przesiewa się na stolnicę, dodaje masło, mleko i przyprawy. Wyrabia się na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formuje się kulę i odstawia pod przykryciem, żeby nie obeschło. Dobrze jest jeśli pozwoli się ciastu odpocząć.
  2. Z ciasta formuje się wałeczek. Kroi się go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszcza się w dłoni by uzyskać okrągły placuszek, który jeszcze wałkuje się. Każdy placuszek nadziewa się farszem zawijając brzegi.
  3. Pierogi gotuje się we wrzącej posolonej wodzie.
  4. W środku farszu jest masło, które po przekrojeniu pieroga wypływa tworząc pyszny sos, dlatego do pierogów nic więcej się nie dodaje.

Sposób przygotowania sosu z szyjek rakowych nie jest podany. Można poszukać przepisu na sos z szyjek rakowych osobno.

Pierogi z szyjkami rakowymi – dodatkowe informacje

MASŁO RAKOWE


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pierogi z serem i z miętą
Następny przepis: PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode