Pierogi z soczewicą
Zapraszamy do wypróbowania niebanalnego przepisu na pierogi z soczewicą. Ta tradycyjna, polska potrawa w niecodziennej odsłonie zaskoczy niejednego smakosza. Soczewica dodaje pierogom wyjątkowej głębi smaku, a do tego jest niezwykle zdrowa i sycąca. Farsz z soczewicy do pierogów to propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i poszukują nowych, inspirujących smaków. Niezależnie od tego, czy jesteś wegetarianinem szukającym alternatyw dla mięsa, czy po prostu chcesz urozmaicić swoje domowe pierogi, ten przepis z pewnością Cię zadowoli.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Pierogi z soczewicą – przepis:
- Farsz
- 400 g soczewicy
- 3 średnie cebule
- 3 łyżki majeranku
- 3 ząbki czosnku lub dwie łyżeczki czosnku granulowanego
- łyżka przyprawy uniwersalnej
- pieprz
- olej
- Ciasto
- 500 g mąki
- ciepła woda
- sól
- łyżka oleju
Pierogi z soczewicą – jak zrobić?
- Pierogi z soczewicy – przepis:
Aby przygotować farsz na pierogi z soczewicą należy soczewicę wsypać do wrzącej wody i gotować około 20 minut aż będzie miękka. Następnie trzeba ją odcedzić a gdy ostygnie zmielić maszynką bądź zblendować. - Następnie należy cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmaż na rumiano na oleju.
- Do wcześniej przygotowanej soczewicy trzeba dodać cebulkę i przyprawić pozostałymi składnikami farszu. Wszystkie składniki na farsz z soczewicy na pierogi powinno się dokładnie wymieszać.
- Potem z podanych składników zagnieć miękkie i elastyczne ciasto na pierogi z soczewicą. Następnie ciasto należy rozwałkować, wykrawać kółka od niewielkiej szklanki, nakładaj po łyżeczce farszu z soczewicy i dokładnie zlepiać pierogi.
- Na koniec pierogi z soczewicą należy gotować na wolnym ogniu w lekko osolonej wodzie aż do wpłynięcia ich na wierzch. Pierogi z soczewicą najlepiej smakują po odgrzaniu na maśle z cebulką albo podane z gęstą, kwaśną śmietaną.
Pierogi z soczewicą – dodatkowe informacje
Pierogi z soczewicą można przygotować na różne sposoby. Kuchnia polska serwuje pierogi z soczewicą przyprawione w łagodny, ziołowy sposób. Często dodawane są do nadzienia z soczewicy liście laurowe, ziele angielskie, oregano, majeranek lub bazylia. Ostrości daniu nadają ząbki czosnku. Warto wiedzieć, że w Azji pierogi z soczewicą mają wyrazistsze smaki. W takiej odsłonie doprawia się je curry, mieszanką garam masala, kurkumą, kolendrą, słodką papryką a nawet startym imbirem. Decyzja, jak zrobić pierogi z soczewicą pozostaje do wyboru jedynie wedle preferencji smakowych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi z serem i jagodami
Następny przepis: pierogi z serem i z miętą