pierogi z serem i z miętą

pierogi z serem i z miętą

Pierogi z serem i miętą to niesamowite połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z nutą świeżości, jaką niesie ze sobą mięta. Chociaż pierogi najczęściej kojarzą nam się z mięsem, kapustą i grzybami, wersja z serem i miętą jest zdecydowanie warta wypróbowania. Mięta dodaje pierogom lekkości i zaskakującego, orzeźwiającego akcentu. Ser natomiast gwarantuje kremową, wyjątkowo apetyczną konsystencję farszu. Pierogi te idealnie sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg mąki
    • 1 jajko
    • łyżka oleju
    • szczypta soli
  • Farsz:
    • 1 kg białego sera
    • 2 jajka
    • 0,5 szkl. cukru
    • 1 budyń śmietankowy
    • pęczek świeżej mięty
    • szczypta soli

Pierogi z serem i z miętą – jak zrobić?

  1. Biały ser mielimy, żółtka oddzielamy od białek, miętę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Żółtka ucieramy z cukrem, razem z miętą i budyniem dodajemy do sera. Mieszamy, aż składniki się połączą. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie łączymy. Jeżeli jest za rzadkie, to dodajemy troszkę mąki ziemniaczanej.
  2. Do przesianej mąki dodajemy pozostałe składniki ciasta oraz ciepłą wodę i wyrabiamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego szklanką krążki. Na krążki nakładamy łyżką nadzienie i zlepiamy brzegi. Gotujemy ok. 5 min wkładając do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.

Porady – dodatkowe informacje

Podawać pierogi z serem i z miętą ze śmietaną, lub zrumienione na maśle.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi z soczewicą
Następny przepis: Pierogi z truskawkami i serem białym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode