pierogi z serem i z miętą
Pierogi z serem i miętą to niesamowite połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z nutą świeżości, jaką niesie ze sobą mięta. Chociaż pierogi najczęściej kojarzą nam się z mięsem, kapustą i grzybami, wersja z serem i miętą jest zdecydowanie warta wypróbowania. Mięta dodaje pierogom lekkości i zaskakującego, orzeźwiającego akcentu. Ser natomiast gwarantuje kremową, wyjątkowo apetyczną konsystencję farszu. Pierogi te idealnie sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 1 jajko
- łyżka oleju
- szczypta soli
- Farsz:
- 1 kg białego sera
- 2 jajka
- 0,5 szkl. cukru
- 1 budyń śmietankowy
- pęczek świeżej mięty
- szczypta soli
Pierogi z serem i z miętą – jak zrobić?
- Biały ser mielimy, żółtka oddzielamy od białek, miętę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Żółtka ucieramy z cukrem, razem z miętą i budyniem dodajemy do sera. Mieszamy, aż składniki się połączą. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie łączymy. Jeżeli jest za rzadkie, to dodajemy troszkę mąki ziemniaczanej.
- Do przesianej mąki dodajemy pozostałe składniki ciasta oraz ciepłą wodę i wyrabiamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego szklanką krążki. Na krążki nakładamy łyżką nadzienie i zlepiamy brzegi. Gotujemy ok. 5 min wkładając do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.
Porady – dodatkowe informacje
Podawać pierogi z serem i z miętą ze śmietaną, lub zrumienione na maśle.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi z soczewicą
Następny przepis: Pierogi z truskawkami i serem białym