Pierogi z serem i szpinakiem
Pierogi z serem i szpinakiem to doskonała alternatywa dla tradycyjnych pierogów z mięsem. Spora dawka szpinaku sprawia, że stają się prawdziwą bombą witaminową, a ser dodaje im niepowtarzalnej delikatności. Ten przepis na pierogi z szpinakiem i serem to kwintesencja komfortowego, domowego jedzenia. Pierogi idealnie nadają się na rodzinny obiad, ale sprawdzą się również jako smaczny posiłek do pracy czy szkoły. Jeżeli lubisz pierogi, ale chcesz je przyrządzić w nieco lżejszej odsłonie, ten przepis jest dla Ciebie. Właśnie taki farsz na pierogi ze szpinakiem i serem sprawi, że danie będzie smaczne i sycące.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 ml gorącej wody
- Farsz:
- 0,5 kg sera białego
- paczka szpinaku mrożonego (najlepiej brykiet) lub świeży sparzony
- 3 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
- masło do podsmażenia szpinaku
Pierogi z serem i szpinakiem – jak zrobić?
- Zamrożony szpinak wrzucamy do garnka na rozgrzane masełko przykrywamy i na wolnym ogniu rozmrażamy. Gdy cały szpinak jest już rozmrożony solimy i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotujemy jeszcze bez przykrycia ciągle mieszając żeby odparować wodę i zdejmujemy z ognia do przestudzenia. Ser biały rozdrabniamy widelcem dodajemy przestudzony szpinak, pieprzu do smaku oraz posiekane drobno liście bazylii.
- Mąkę wsypać do miski i dodać mąkę ziemniaczaną- wymieszać. Dolać gorącej wody i wymieszać ile się da łyżką żeby uniknąć oparzenia. Następnie zagnieść ciasto jak już składniki się wymieszają wyłożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką i szybko zagnieść ciasto w razie potrzeby podlać wodą lub dodać odrobinę mąki.
- Ciasto porcjami rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą kubka lub innego naczynia w zależności jakiej wielkości pierożki chcemy zrobić. Farsz na wycięte kółka nakładamy łyżeczką dokładnie zalepiamy i gotujemy w osolonej wodzie.
Pierogi z serem i szpinakiem – dodatkowe informacje
Pierożki po wyjęciu z wrzątku warto włożyć do bardzo zimnej wody, aby je zahartować. Dzięki temu nie będą się sklejać.