Pierogi z serem i suszonymi pomidorami
Pierogi z serem i suszonymi pomidorami to doskonałe połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z nutą włoskich smaków. Ta wariacja na temat klasycznych pierogów zaskoczy i oczaruje swoją wyjątkową mieszanką aromatów i smaków. Z dodatkiem doborowego sera feta oraz słodko-kwaskowych suszonych pomidorów, każdy kęs jest prawdziwym rozkoszowaniem. Idealne jako smaczny obiad, przekąska na imprezę lub specjalny dodatek na rodzinnym obiedzie. Ta niepowtarzalna wariacja na temat popularnego dania sprawi, że nie będziesz mógł się oprzeć ich niezwykłemu urokowi.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto na pierogi:
- 350 g mąki
- ok. 125 ml gorącej wody
- 1/4 szkl oleju
- sól
- farsz:
- 300 g białego sera
- 1 duża cebula
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 8 suszonych pomidorów
- sól, pieprz
- omasta:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Pierogi z serem i suszonymi pomidorami – jak zrobić?
- Mąkę przesypujemy na stolnicę i stopniowo dodajemy wrzącą (!) wodę wymieszaną z olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Ilość wody zależna jest od stopnia chłonności mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, a po rozciągnięciu nie może od razu wysychać.
- Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki, biały ser i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Suszone pomidorki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Część ciasta odkrawamy i chowamy do woreczka jednorazowego, a resztę wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy w pierożki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.
- Do dużego garnka wlewamy wodę i trochę oleju. Gdy zawrze, wrzucamy do niej pierogi i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty. Ciepłe pierogi przekładamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem, chwilę podsmażamy, a przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO 🙂
Pierogi z serem i suszonymi pomidorami – dodatkowe informacje
Pierogi z serem i suszonymi pomidorami to pyszne danie, które warto wypróbować. Można je przygotować według sprawdzonego przepisu dostępnego na stronie http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/02/pierogi-z-serem-i-suszonymi-pomidorami.html. To smaczna kombinacja serowego farszu i intensywnego smaku suszonych pomidorów. Polecamy!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi z serem i jagodami
Następny przepis: pierogi z serem i z miętą