Pierogi z rybą

Pierogi z rybą

Pierogi z rybą to jedno z bardziej wykwintnych i oryginalnych dań kuchni polskiej. Połączenie delikatnej ryby z tradycyjnym ciastem pierogowym tworzy niepowtarzalny duet smaków, który objawi się na twoim języku niezależnie od wybranej odmiany ryby. Te pierogi stanowią doskonałe danie zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Dodatkowo, stanowią świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnego menu świątecznego. Z każdym gryzem odkrywamy na nowo bogactwo polskiego morza i unikalność rodzimej kuchni. Spróbuj pierogi z farszem rybnym, a przekonasz się, jak smaczne może być połączenie ciasta i ryby.

Składniki:

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • woda
  • farsz:
  • 400 gr filetu ryby (ja użyłam mintaja)
  • 3 cebule
  • 1/2 pęczku natki pietruszki
  • przyprawa do ryby, sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej (do smażenia)

Pierogi z farszem rybnym – jak zrobić?

  1. Składniki na ciasto zagnieść, dodając tyle wody aby było luźne.
  2. Rybę zmielić w maszynce do mięsa lub w rozdrobnić w melakserze.
  3. Natkę drobno posiekać.
  4. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju.
  5. Wymieszać dokładnie masę z ryby, natkę, dodać bułkę tartą, jajko, połowę cebuli i przyprawić.
  6. Ciasto rozwałkować, wycinać kwadraty, układać na każdym łyżeczkę farszu i zlepić dokładnie brzegi.
  7. Gotować około 15-20 minut w lekko osolonej wodzie na delikatnym ogniu.

Pierogi z rybą – dodatkowe informacje

Podawać ze smażoną cebulką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIEROGI Z PODROBAMI
Następny przepis: Pierogi z serem i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode