Pierogi z rybą
Pierogi z rybą to jedno z bardziej wykwintnych i oryginalnych dań kuchni polskiej. Połączenie delikatnej ryby z tradycyjnym ciastem pierogowym tworzy niepowtarzalny duet smaków, który objawi się na twoim języku niezależnie od wybranej odmiany ryby. Te pierogi stanowią doskonałe danie zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Dodatkowo, stanowią świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnego menu świątecznego. Z każdym gryzem odkrywamy na nowo bogactwo polskiego morza i unikalność rodzimej kuchni. Spróbuj pierogi z farszem rybnym, a przekonasz się, jak smaczne może być połączenie ciasta i ryby.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- woda
- farsz:
- 400 gr filetu ryby (ja użyłam mintaja)
- 3 cebule
- 1/2 pęczku natki pietruszki
- przyprawa do ryby, sól, pieprz
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- olej (do smażenia)
Pierogi z farszem rybnym – jak zrobić?
- Składniki na ciasto zagnieść, dodając tyle wody aby było luźne.
- Rybę zmielić w maszynce do mięsa lub w rozdrobnić w melakserze.
- Natkę drobno posiekać.
- Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju.
- Wymieszać dokładnie masę z ryby, natkę, dodać bułkę tartą, jajko, połowę cebuli i przyprawić.
- Ciasto rozwałkować, wycinać kwadraty, układać na każdym łyżeczkę farszu i zlepić dokładnie brzegi.
- Gotować około 15-20 minut w lekko osolonej wodzie na delikatnym ogniu.
Pierogi z rybą – dodatkowe informacje
Podawać ze smażoną cebulką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PIEROGI Z PODROBAMI
Następny przepis: Pierogi z serem i szpinakiem