PIEROGI Z PODROBAMI

PIEROGI Z PODROBAMI

Pierogi z podrobami to tradycyjne, smaczne i sycące danie, które jest chętnie spożywane zarówno przez miłośników potraw z podrobów, jak i wielbicieli dobrej, domowej kuchni. Jest to propozycja dla tych, którzy szukają nowych smaków i nie boją się kulinarnych eksperymentów. Pierogi z podrobami wymagają odrobiny czasu i zaangażowania, lecz efekt końcowy z pewnością wynagradza trud. W końcu to unikalna kompozycja zapachów i konsystencji, która zdobywa serca zarówno najmłodszych, jak i tych starszych. Pierwszy kęs to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Zapraszamy do odkrywania dobroci ukrytych w tych niezwykłych pierogach.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 60 gramów mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól 1/2 łyżeczki
  • Składniki na farsz:
  • podroby wieprzowe 1 porcja: płuca, serce
  • 1 cebula
  • vegeta lub sól
  • pieprz
  • natka pietruszki 1 łyżeczka
  • 1 jajko

Pierogi z podrobami – jak zrobić?

  1. 1.

    Podroby ugotować ok 1 godz doprawiając solą. Następnie zmielić przez maszynkę. Cebulę do farszu podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać do mięsa. Doprawić do smaku i dodać posiekaną natkę.

  2. 2.

    Mąkę przesiać, dodać sól i olej, wlewać wodę zagniatając ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części, jedną przykryć ściereczką, drugą rozwałkować, wycinać krążki szklanką lub kubkiem. Na środek każdego nakładać przygotowany farsz, zlepić brzegi. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie, do wypłynięcia i gotować ok 2 min. Ozdobić słoninką roztopioną i podsmażoną z cebulą w kostkę.

Porady – dodatkowe informacje

Podstawą udanych pierogów z podrobami jest odpowiednio przygotowane ciasto. Aby pierogi były smaczne i dobrze się trzymały, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

1. Ciasto należy zagniatać przez krótki czas, aby nie było zbyt twarde.

2. Rozwinięte ciasto powinno mieć odpowiednią grubość, tak żeby pierogi nie rozpadły się podczas gotowania.

3. Do wody, w której będziemy gotować pierogi, warto dodać łyżkę oleju, aby zapobiec ich sklejaniu się.

4. Farsz należy nakładać maksymalnie na środek krążka ciasta, aby nie wychodził poza brzegi pieroga.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi z PIECZARKOWYM farszem
Następny przepis: Pierogi z płuckami, kapustą oraz z grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode