Pierogi z płuckami, kapustą oraz z grzybami
Składniki:
- Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 jajko całe
- 1 żółtko
- gorąca woda – około 3/4 szklanki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Farsz:
- 1/2 kg płuczek
- 1 kg kapusty kiszonej
- parę sztuk grzybów suszonych
- 1 średnia cebula
- kawałek słoniny
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- szczypta suszonych zmielonych grzybów
Pierogi z płuckami, kapustą oraz z grzybami – jak zrobić?
-
1. Ciasto:
Do maki dodać jajko oraz zółtko, wlać oliwe, dodawać stoniowo wode, wyrobic ciasto, przykryc ściereczka i odstawic na kilkanascie minut.2. Farsz:
Płucka opłukać i ugotować, kapustę opłukać i również ugotować.
Grzyby namoczyć.
Słoninę pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni dodać pod koniec smażenia posiekaną cebulę, wszystko razem chwile smażyc.
Płucka kapustę grzyby oraz połowe skrawków usmazonej słoniny zmielić w maszynce, nastepnie dodac tłuszcz z cebulką, przyprawic do smaku, wymieszać.3. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka i nakładając na kazde koło farsz, zlepiac pierogi.
Pierogi ugotować w osolonej wodzie.
Przed podaniem posypac pozostałymi usmazonymi skrawkami. Smacznego:)
Pierogi z płuckami i kapustą, pierogi z dudami
Porady – dodatkowe informacje
około 45 pierogów wyszło
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PIEROGI Z PODROBAMI
Następny przepis: Pierogi z serem i szpinakiem