Pierogi z płuckami, kapustą oraz z grzybami

Pierogi z płuckami, kapustą oraz z grzybami

Pieczołowicie przygotowane pierogi z płuckami, kapustą oraz z grzybami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wyjątkowe połączenie tych składników tworzy niezapomniane, złożone doznania smakowe. Staropolska tradycja w najlepszym wydaniu – pierogi z płuckami i kapustą to danie, które sprawdzi się jako wykwintny obiad w niedzielę lub podczas wyśmienitej kolacji. Natomiast dzięki dodatkowi grzybów, pierogi nabierają niezwykłej głębi smaku, dzięki czemu dostarczają ulotnego ale niepowtarzalnego doświadczenia kulinarnego. Podążajmy zatem za tą tradycją i bawmy się tworzeniem tych wybitnie smakowitych pierogów.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 jajko całe
  • 1 żółtko
  • gorąca woda – około 3/4 szklanki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Farsz:
  • 1/2 kg płuczek
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • parę sztuk grzybów suszonych
  • 1 średnia cebula
  • kawałek słoniny
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • szczypta suszonych zmielonych grzybów

Pierogi z płuckami, kapustą oraz z grzybami – jak zrobić?

  1. 1. Ciasto:

    Do maki dodać jajko oraz zółtko, wlać oliwe, dodawać stoniowo wode, wyrobic ciasto, przykryc ściereczka i odstawic na kilkanascie minut.

    2. Farsz:

    Płucka opłukać i ugotować, kapustę opłukać i również ugotować.

    Grzyby namoczyć.

    Słoninę pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni dodać pod koniec smażenia posiekaną cebulę, wszystko razem chwile smażyc.

    Płucka kapustę grzyby oraz połowe skrawków usmazonej słoniny zmielić w maszynce, nastepnie dodac tłuszcz z cebulką, przyprawic do smaku, wymieszać.

    3. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka i nakładając na kazde koło farsz, zlepiac pierogi.

    Pierogi ugotować w osolonej wodzie.

    Przed podaniem posypac pozostałymi usmazonymi skrawkami. Smacznego:)

Pierogi z płuckami i kapustą, pierogi z dudami

Porady – dodatkowe informacje

około 45 pierogów wyszło


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIEROGI Z PODROBAMI
Następny przepis: Pierogi z serem i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode