Pierogi z młodą kapustą
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- około 1 szklanka ciepłej wody
- Farsz:
- 1 mała główka młodej kapusty lub pół dużej
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- Do polania:
- 1 mała cebula
- 2-3 łyżki masła
- Dodatkowo:
- olej do smażenia
- mąka pszenna do posypania stolnicy
- sól do gotowania
Pierogi z młodą kapustą – jak zrobić?
1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, drobno kroimy, płuczemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, następnie dokładnie odcedzamy. Cebulę obieramy, drobno kroimy, smażymy na oleju do miękkości i lekkiego zrumienienia, następnie przekładamy do kapusty. Dodajemy koperek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, chwilę przesmażamy i studzimy.
2. Z podanych składników stopniowo dolewając wodę zagniatamy elastyczne ciasto.
3. Następnie ciasto wałkujemy, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy pierogi.
4. Następnie pierogi gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, około 5 minut od wypłynięcia. Odcedzamy.
5. Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na maśle do miękkości i lekkiego zrumienienia.
6. Pierogi nakładamy na talerze, polewamy cebulą z masłem i podajemy.
Słowa kluczowe: pierogi z młodą kapustą.
Pierogi z młodą kapustą – dodatkowe informacje
Z przepisu wychodzi około 35-40 pierogów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi z mięsem z kurczaka
Następny przepis: Pierogi z PIECZARKOWYM farszem