Pierogi z młodą kapustą

Pierogi z młodą kapustą

Pierogi z młodą kapustą to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zawsze jest mile widziane na każdej rodzimej stołówce. Połączenie niepowtarzalnego smaku surowych produktów, takich jak młoda kapusta i właściwe przyprawy sprawiają, że te pierogi są niezapomniane. Przepis na pierogi z młodą kapustą jest prosty, ale wymaga trochę czasu i cierpliwości. Ten przepis jest idealny dla tych, którzy szukają tradycyjnych smaków polskiej kuchni. Co więcej, pierogi te są świetnym pomysłem na rodzinny obiad, gdyż stanowią kompletne, sycące danie, które zadowoli każdego domownika.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • około 1 szklanka ciepłej wody
  • Farsz:
  • 1 mała główka młodej kapusty lub pół dużej
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • Do polania:
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • sól do gotowania

Pierogi z młodą kapustą – jak zrobić?

1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, drobno kroimy, płuczemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, następnie dokładnie odcedzamy. Cebulę obieramy, drobno kroimy, smażymy na oleju do miękkości i lekkiego zrumienienia, następnie przekładamy do kapusty. Dodajemy koperek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, chwilę przesmażamy i studzimy.

2. Z podanych składników stopniowo dolewając wodę zagniatamy elastyczne ciasto.

3. Następnie ciasto wałkujemy, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy pierogi.

4. Następnie pierogi gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, około 5 minut od wypłynięcia. Odcedzamy.

5. Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na maśle do miękkości i lekkiego zrumienienia.

6. Pierogi nakładamy na talerze, polewamy cebulą z masłem i podajemy.

Słowa kluczowe: pierogi z młodą kapustą.

Pierogi z młodą kapustą – dodatkowe informacje

Z przepisu wychodzi około 35-40 pierogów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi z mięsem z kurczaka
Następny przepis: Pierogi z PIECZARKOWYM farszem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode