Pierogi z mięsem i szpinakiem

Pierogi z mięsem i szpinakiem

Pierogi z mięsem i szpinakiem to połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z nutą nowoczesnej kreatywności. Ten pyszny przysmak idealnie komponuje się zarówno na potrawę świąteczną czy rodzinny obiad, jak i na specjalne okazje. Mimo, że wydaje się skomplikowany, jest to prosty i elastyczny przepis, który umożliwia dowolne dostosowanie farszu do osobistych preferencji. W sam raz dla tych, którzy uwielbiają klasyczne mięsne pierogi, ale chcą dodać do nich trochę zieleni. Przygotowanie domowych pierogów jest również fantastyczną okazją do spędzenia czasu razem z rodziną – jest to rodzaj tradycji, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Wykwintny smak mięsa, połączony z lekkością szpinaku, tworzy wyśmienitą kompozycję smakową.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • ok.3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • sól
  • Nadzienie:
  • 40 dag mrożonego szpinaku
  • 40 dag mielonego mięsa drobiowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • mielona papryka
  • oliwa
  • tarta bułka
  • tłuszcz do okraszenia

Pierogi z mięsem i szpinakiem – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiać ze szczyptą soli, dodać wodę, jajko i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na pół godziny, przykryć czystą ściereczką.
  2. Szpinak rozmrozić przelewając wrzątkiem. Czosnek zmiażdżyć i drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać rozmrożony szpinak, czosnek, przyprawy oraz mięso, wymieszać i dusić na małym ogniu. Gotowy farsz zmiksować. Jeśli jest zbyt rzadki – dodać tartą bułkę.
  3. Na stolnicy rozwałkować ciasto, wykrawać szklanką kółka, nakładać na każde porcję farszu i zlepiać pierożki.
  4. Gotować w dużej ilości osolonej wody ok. 5-6 minut. Podawać polane masłem z cebulką.

Słowa kluczowe: pierogi z mięsem i szpinakiem, pierogi z miesem i szpinakiem

Pierogi z mięsem i szpinakiem – dodatkowe informacje

Zamiast mięsa drobiowego można użyć mieszanego lub wieprzowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi z mięsem, kapustą i pieczarkami
Następny przepis: Pierogi z mięsem,kapustą i grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode