Pierogi z mięsem i szpinakiem
Pierogi z mięsem i szpinakiem to połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z nutą nowoczesnej kreatywności. Ten pyszny przysmak idealnie komponuje się zarówno na potrawę świąteczną czy rodzinny obiad, jak i na specjalne okazje. Mimo, że wydaje się skomplikowany, jest to prosty i elastyczny przepis, który umożliwia dowolne dostosowanie farszu do osobistych preferencji. W sam raz dla tych, którzy uwielbiają klasyczne mięsne pierogi, ale chcą dodać do nich trochę zieleni. Przygotowanie domowych pierogów jest również fantastyczną okazją do spędzenia czasu razem z rodziną – jest to rodzaj tradycji, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Wykwintny smak mięsa, połączony z lekkością szpinaku, tworzy wyśmienitą kompozycję smakową.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- ok.3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- sól
- Nadzienie:
- 40 dag mrożonego szpinaku
- 40 dag mielonego mięsa drobiowego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól,pieprz
- mielona papryka
- oliwa
- tarta bułka
- tłuszcz do okraszenia
Pierogi z mięsem i szpinakiem – jak zrobić?
- Mąkę przesiać ze szczyptą soli, dodać wodę, jajko i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na pół godziny, przykryć czystą ściereczką.
- Szpinak rozmrozić przelewając wrzątkiem. Czosnek zmiażdżyć i drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać rozmrożony szpinak, czosnek, przyprawy oraz mięso, wymieszać i dusić na małym ogniu. Gotowy farsz zmiksować. Jeśli jest zbyt rzadki – dodać tartą bułkę.
- Na stolnicy rozwałkować ciasto, wykrawać szklanką kółka, nakładać na każde porcję farszu i zlepiać pierożki.
- Gotować w dużej ilości osolonej wody ok. 5-6 minut. Podawać polane masłem z cebulką.
Słowa kluczowe: pierogi z mięsem i szpinakiem, pierogi z miesem i szpinakiem
Pierogi z mięsem i szpinakiem – dodatkowe informacje
Zamiast mięsa drobiowego można użyć mieszanego lub wieprzowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi z mięsem, kapustą i pieczarkami
Następny przepis: Pierogi z mięsem,kapustą i grzybami