pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem są jednym z ulubionych dań wielu Polaków. Są one nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji, ale świetnie sprawdzają się również na co dzień. Połączenie delikatnego ciasta i soczystego farszu z mięsa to kompozycja smaków, której nie można się oprzeć. Każdy ma swój ulubiony przepis na pierogi z mięsem, ale niezależnie od jego wariacji, kluczem do sukcesu jest zawsze jakość składników i cierpliwość przy lepieniu. Poniżej przedstawiamy przepis, który zapewni Ci pyszne i soczyste pierogi. Bez względu na okazję, te pierogi z mięsem na pewno zachwycą Cię i Twoich bliskich.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 1 kg mąki
- 550 ml wrzącej wody
- 1 łyżka soli
- 1 żółtko
- 100 ml oleju
- Farsz:
- 70 dag mielonego z łopatki
- 3 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
- 2 łyżki majeranku
- 100 ml wody
- Sól i pieprz
- Zasmażka:
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 cebule
- Pieprz
Pierogi z mięsem – jak zrobić?
- Ciasto:
Mąkę mieszamy z solą i zalewamy wrzącą wodą. Dokładnie mieszamy i dodajemy resztę składników. - Farsz:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. - Zasmażka:
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Najpierw podsmażamy boczek do momentu wytopienia tłuszczu, dodajemy cebulę i dalej podsmażamy. Na koniec doprawiamy pieprzem. - Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na 2-3 mm grubości. Wykrajamy szklaną lub ringiem okręgi, nakładamy farsz i dokładnie sklejamy.
Gotujemy w wrzącej osolonej wodzie od wypłynięcia ok 12-14 min.
Podajemy ze zasmażką.
Słowa kluczowe: przepisy na pierogi z mięsem, pierogi z mięsem przepisy
pierogi z mięsem – dodatkowe informacje
ugotowane można odsmażyć na odrobinie masła. ciasto jest bazą a farsz zależy od nas samych. można zrobić także na słodko.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi z kiszoną kapustą, boczkiem i podgrzybkami
Następny przepis: Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą