pierogi z mięsem

pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem są jednym z ulubionych dań wielu Polaków. Są one nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji, ale świetnie sprawdzają się również na co dzień. Połączenie delikatnego ciasta i soczystego farszu z mięsa to kompozycja smaków, której nie można się oprzeć. Każdy ma swój ulubiony przepis na pierogi z mięsem, ale niezależnie od jego wariacji, kluczem do sukcesu jest zawsze jakość składników i cierpliwość przy lepieniu. Poniżej przedstawiamy przepis, który zapewni Ci pyszne i soczyste pierogi. Bez względu na okazję, te pierogi z mięsem na pewno zachwycą Cię i Twoich bliskich.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 550 ml wrzącej wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 żółtko
  • 100 ml oleju
  • Farsz:
  • 70 dag mielonego z łopatki
  • 3 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • 2 łyżki majeranku
  • 100 ml wody
  • Sól i pieprz
  • Zasmażka:
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • Pieprz

Pierogi z mięsem – jak zrobić?

  1. Ciasto:
    Mąkę mieszamy z solą i zalewamy wrzącą wodą. Dokładnie mieszamy i dodajemy resztę składników.
  2. Farsz:
    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Zasmażka:
    Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Najpierw podsmażamy boczek do momentu wytopienia tłuszczu, dodajemy cebulę i dalej podsmażamy. Na koniec doprawiamy pieprzem.
  4. Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na 2-3 mm grubości. Wykrajamy szklaną lub ringiem okręgi, nakładamy farsz i dokładnie sklejamy.

    Gotujemy w wrzącej osolonej wodzie od wypłynięcia ok 12-14 min.

    Podajemy ze zasmażką.

Słowa kluczowe: przepisy na pierogi z mięsem, pierogi z mięsem przepisy

pierogi z mięsem – dodatkowe informacje

ugotowane można odsmażyć na odrobinie masła. ciasto jest bazą a farsz zależy od nas samych. można zrobić także na słodko.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi z kiszoną kapustą, boczkiem i podgrzybkami
Następny przepis: Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode