Pierogi z kiszoną kapustą, boczkiem i podgrzybkami
Pierogi z kiszoną kapustą, boczkem i podgrzybkami to tradycyjne danie, które przypomina o bogactwie polskiej kuchni. To połączenie prostej kiszonej kapusty, intensywnego w smaku boczku oraz aromatycznych podgrzybków daje rezultat, który rozpływa się w ustach. Pierogi te są idealne na zimę, kiedy poszukujemy sycących i jednocześnie smakowitych posiłków. Naprawdę warto przygotować je samemu, zwłaszcza że można modyfikować proporcje składników według własnych upodobań. Można je podać na wigilijny stół lub jako danie na niedzielny obiad. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Farsz:
- 1/2 kg kiszonej kapusty z marchewką
- 1/2 kg podgrzybków
- 3 łyżki masła
- 1 spora cebula
- 20 dag wędzonego boczku parzonego
- 2 listki laurowe
- 2 szklanki bulionu
- szczypta przyprawy harissa
- sól i pieprz do smaku
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- ok. 1 szklanka dobrze ciepłego mleka
- 3 łyżki oleju
- 2 szczypty soli
- Dodatkowo:
- osolony wrzątek z dodatkiem oleju
Pierogi z kiszoną kapustą, boczkiem i podgrzybkami – jak zrobić?
- Kapustę przepłukuje wodą, siekam, zalewam bulionem, dodaje listki laurowe i gotuję do miękkości, u mnie ok. 2 godziny. Na patelni smażę pokrojony w kostkę boczek, boczek dodaję do kapusty, a do wytopionego tłuszczu dodaję masło, pokrojoną w kostkę cebulę, szklę, dodaję, oczyszczone i pokrojone drobno grzyby, smażę, dodaję do kapusty. Wszystko mieszam i duszę do momentu aż z kapusty odparuję się cały płyn, próbuję, doprawiam przyprawą harissa, solą i pieprzem, mieszam, studzę.
- Do mąki dodaje mleko, olej i sól, zagniatam elastyczne ciasto, nakrywam ściereczką i pozostawiam na 20 minut.
- Po tym czasie ciasto dzielę na pół, wałkuję cienkie placki, wykrawam koła, na koła nakładam farsz i zlepiam pierogi.
- Pierogi gotuję w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmuję łyżką cedzakową na talerz.
Pierogi z kiszoną kapustą, boczkiem i podgrzybkami – dodatkowe informacje
Gdy pierogi chcę obsmażyć na masełku, przekładam je na drugi talerz mokrą stroną, aby lekko obeschły i nie pryskały przy smażeniu. Z podanej porcji wychodzi mi ok. 30 pierogów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi z kaszą gryczaną i serem na słodko
Następny przepis: pierogi z mięsem