Pierogi z kaszą jaglaną, serem białym i cebulką
Przedstawiamy przepis na niepowtarzalne pierogi z kaszą jaglaną, serem białym i cebulką. To niezwykłe połączenie tradycyjnych polskich smaków z nutą zdrowotnej nowoczesności. Farsz z kaszy jaglanej, uznawanej za jedno z najzdrowszych zbóż, o delikatnym smaku, idealnie komponuje się z delikatnym smakiem sera białego. Cebulka dodaje farszowi wyrazistości, czyniąc go jeszcze bardziej apetycznym. Jest to również idealna propozycja dla tych, którzy szukają alternatyw dla tradycyjnych pierogów z mąki pszennej, gdyż nasz przepis używa mąki jaglanej. Zarówno miłośnicy kuchni wegetariańskiej, jak i fani zdrowego odżywiania, z pewnością będą zachwyceni tym przepisem. Przygotujcie się na prawdziwe doznania kulinarne!
admin
Składniki:
- Farsz:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 10 dag białego sera (ja użyłam półtłustego)
- sól i pieprz do smaku
- 1 mała cebula
- masło do smażenia
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- około 1 szklanka ciepłej wody
- 1 mała płaska łyżeczka soli
- Dodatkowo:
- 1 cebula
- masło do smażenia
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Pierogi z kaszą jaglaną, serem białym i cebulką – jak zrobić?
- Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, następnie dokładnie osączamy, przekładamy do garnka zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Studzimy.
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, następnie dusimy na maśle do miękkości lekko rumieniąc. Lekko studzimy.
- Do przestudzonej kaszy dodajemy ser biały i zrumienioną cebulę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
- Do mąki dodajemy sól i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.
- Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
- Tak przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie około 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi odcedzamy.
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, następnie smażymy na maśle rumieniąc.
- Na talerze nakładamy porcje pierogów i polewamy zrumienioną cebulą z masłem. Podajemy.
Pierogi z kaszą jaglaną, serem białym i cebulką – dodatkowe informacje
Z przepisu wyszło mi około 40 pierogów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi z kaszą gryczaną i serem na słodko
Następny przepis: pierogi z mięsem