Pierogi z kaszą jaglaną, serem białym i cebulką

Pierogi z kaszą jaglaną, serem białym i cebulką

Przedstawiamy przepis na niepowtarzalne pierogi z kaszą jaglaną, serem białym i cebulką. To niezwykłe połączenie tradycyjnych polskich smaków z nutą zdrowotnej nowoczesności. Farsz z kaszy jaglanej, uznawanej za jedno z najzdrowszych zbóż, o delikatnym smaku, idealnie komponuje się z delikatnym smakiem sera białego. Cebulka dodaje farszowi wyrazistości, czyniąc go jeszcze bardziej apetycznym. Jest to również idealna propozycja dla tych, którzy szukają alternatyw dla tradycyjnych pierogów z mąki pszennej, gdyż nasz przepis używa mąki jaglanej. Zarówno miłośnicy kuchni wegetariańskiej, jak i fani zdrowego odżywiania, z pewnością będą zachwyceni tym przepisem. Przygotujcie się na prawdziwe doznania kulinarne!

Składniki:

  • Farsz:
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 10 dag białego sera (ja użyłam półtłustego)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 mała cebula
  • masło do smażenia
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • około 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 mała płaska łyżeczka soli
  • Dodatkowo:
  • 1 cebula
  • masło do smażenia
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Pierogi z kaszą jaglaną, serem białym i cebulką – jak zrobić?

  1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, następnie dokładnie osączamy, przekładamy do garnka zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Studzimy.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, następnie dusimy na maśle do miękkości lekko rumieniąc. Lekko studzimy.
  3. Do przestudzonej kaszy dodajemy ser biały i zrumienioną cebulę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  4. Do mąki dodajemy sól i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.
  5. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
  6. Tak przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie około 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi odcedzamy.
  7. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, następnie smażymy na maśle rumieniąc.
  8. Na talerze nakładamy porcje pierogów i polewamy zrumienioną cebulą z masłem. Podajemy.

Pierogi z kaszą jaglaną, serem białym i cebulką – dodatkowe informacje

Z przepisu wyszło mi około 40 pierogów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi z kaszą gryczaną i serem na słodko
Następny przepis: pierogi z mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode