Pierogi z kaszą gryczaną i serem na słodko

Pierogi z kaszą gryczaną i serem na słodko

Oto przepis na niesamowicie smakowite pierogi z kaszą gryczaną i serem na słodko – idealne danie na przekąskę lub lekki posiłek. Tradycyjne i jednocześnie nietypowe, łączą w sobie to, co najlepsze w polskiej kuchni. Atrakcyjny smak kaszy gryczanej idealnie komponuje się z delikatnym serem, a dodatek słodkości nadaje im niepowtarzalnego smaku. Te aromatyczne pierogi to doskonały wybór dla osób szukających niebanalnych wariacji na temat znanych i lubianych dań. Taki przepis to gwarancja udanego, domowego obiadu, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • farsz:
  • 4 torebki prażonej kaszy gryczanej
  • 1 litr mleka
  • 2 łyżki cukru z wanilią + cukier do smaku
  • 800-900 gramów półtłustego/opcjonalnie tłustego sera twarogowego
  • 1-2 jaja
  • *można dodać rozkruszoną miętę
  • ciasto:
  • 1 kg mąki poznańskiej
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • ciepła woda – tyle ile wchłonie ciasto w trakcie wyrabiania

Pierogi z kaszą gryczaną i serem na słodko – jak zrobić?

  1. Na stolnicę wsypujemy mąkę w środku robimy wgłębienie i wbijamy jajo (nie jest konieczne i można pominąć ale ja zazwyczaj dodaję 1). Mieszamy widelcem, zagarniając kolejną część mąki.Następnie dodajemy ciepłą wodę stopniowo. Dodajemy jej tyle aż ciasto uzyska jednolitą gładką i swoistą dla tego typu wyrobu konsystencję. Dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut. Podczas gdy będziemy robić kolejne partie pierogów pamiętajcie aby ciasto było przykryte, aby nam się nie zeschło.

    Farsz: Kaszę gotujemy na sypko na mleku. Ja nie wyciągałam jej z woreczków, tylko gotowałam tak jak na wodzie. Można też ugotować kaszę tradycyjnie, taką sypaną ale tak po prostu od jakiegoś czasu wydaję mi się wygodniej i szybciej bo nie muszę stać nad garnkiem i mieszać. Gotową kaszę studzimy. Następnie łączymy ją z serem, dodając jajko oraz cukry. Całość dokładnie wyrabiamy.Ciasto wałkujemy na kilka mm grubości. Szklanką z cienkim rantem wycinamy kółeczka. Na każde z nich nakładamy partię farszu i formujemy pierogi dokładnie sklejając brzegi (uważajcie aby masa nie rozciągnęła się na brzegi, to utrudnia sklejanie, nie wygląda apetycznie i zazwyczaj takie pierogi rozpadają się w trakcie gotowania).

  2. Gotowe pierogi wrzucamy partiami na wrzącą osoloną wodę (mieszając delikatnie najlepiej wypukłą stroną drewnianej/silikonowej łyżki) i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia. Do wody możemy dolać odrobinę oleju/oliwy aby pierogi nam się później nie sklejały.

    Podajemy ze śmietaną/jogurtem i cukrem.

Słowa kluczowe: pierogi z kaszą

Pierogi z kaszą gryczaną i serem na słodko – dodatkowe informacje

Do nadzienia pierogów z kaszą gryczaną i serem na słodko możemy dodać odrobinę pokruszonych (suszonych) lub świeżych pokrojonych listków mięty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi z kapustą i grzybami
Następny przepis: Pierogi z kaszą jaglaną, serem białym i cebulką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode