Pierogi z jagodami i angielskim sosem (custard)

Pierogi z jagodami i angielskim sosem (custard)

Pierogi z jagodami i angielskim sosem (custard) to wyjątkowe połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z klasykiem kuchni angielskiej. Delikatne ciasto na pierogi wypełnione soczystymi, dojrzałymi jagodami stanowi harmonijną kompozycję ze słodkim, kremowym sosem custard, który nadaje całemu danie aksamitnej tekstury. Ten unikalny przepis po angielsku na pierogi to doskonała propozycja na słodki obiad, deser czy przekąskę. Bez względu na okazję, takie pierogi z pewnością zaskoczą i zachwycą swoim niepowtarzalnym smakiem zarówno miłośników tradycyjnej polskiej kuchni, jak i tych, którzy cenią kreatywne i nieoczywiste połączenia kulinarne.

Składniki:

  • Ciasto
  • -400 g mąki
  • – 2 jajka
  • – ok. 100 ml wody
  • -400-500 g jagód
  • – 2 łyżki cukru
  • – 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Sos
  • – 250 ml mleka pełnego
  • – 250 ml śmietanki 36%
  • – 7 łyżek cukru
  • – 1 laska wanilii
  • – 6 żółtek

Pierogi z jagodami i angielskim sosem (custard) – jak zrobić?

  1. 1.
    Mleko zagotować ze śmietanką i laską wanilii. Lekko wystudzić, wyjąć wanilię i wyskrobać z niej ziarenka, dodać je do mleka i śmietanki. Żółtka utrzeć z cukrem (nie muszą być na kogel-mogel, wystarczy, żeby cukier się nieco rozpuścił). Do żółtek dodać kilkanaście łyżek gorącej śmietanki i mleka, rozmieszać. Całość wlać do garnka z resztą mleka i śmietanki. Podgrzewać na najmniejszym ogniu ciągle mieszając, aż mieszanina lekko zgęstnieje (będzie się osadzać na łyżce i przypominać roztopione lody). Zdjąć z ognia (uważać, żeby mieszanina nie zawrzała ani nie przestawać mieszać, bo się zważy). Przelać do słoiczka, schłodzić w lodówce.
  2. 2.
    Za podanych składników zagnieść ciasto na pierogi.
    Do jagód dodać cukier i mąkę, delikatnie wymieszać.
    Lepić pierogi ulubioną techniką, uważając żeby nie zabrudzić brzegów ciasta przy zlepianiu.
    Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Lekko przestudzić, polać sosem.

Pierogi z jagodami i angielskim sosem (custard) – dodatkowe informacje

Sos można przechowywać w lodówce kilka a nawet kilkanaście dni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIEROGI z białym serem na ostro
Następny przepis: Pierogi z jagodami i sosem jagodowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode