Pierogi Włoskie z mozarellą i suszonymi pomidorami

Pierogi Włoskie z mozarellą i suszonymi pomidorami

Odkryj włoską odmianę klasycznych pierogów z naszym przepisem na Pierogi Włoskie z mozarellą i suszonymi pomidorami. Nazwa może brzmieć egzotycznie, ale smaki są klasyczne i uniwersalne. Pyszne i pełne aromatu, te pierożki włoskie wypełnione są kremową mozzarellą i intensywnymi, suszonymi pomidorami, co tworzy zaskakująco dobrą kombinację. To danie jest idealnym dodatkiem do letniego obiadu na tarasie, ale również świetnie sprawdzi się jako przekąska na zimowe wieczory. Bez względu na okazję, te smakowite pierogi włoskie są pewne, że zrobią wrażenie na każdym stole.

Składniki:

  • Ciasto na około 50 pierogów
  • Pół kilograma mąki pszennej
  • Ok. 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • Szczypta soli
  • Na farsz
  • Ok. 400 gram sera mozzarella twardego
  • 120 gram pomidorów suszonych z zalewy
  • 1 płaska łyżka suszonej bazylii
  • 1 kopiasta łyżka mascarpone

Pierogi włoskie z mozarellą i suszonymi pomidorami – jak zrobić?

  1. W misce połączyć ze sobą mąkę, jajo, sól, olej, wymieszać dokładnie, następnie dodawać stopniowo ciepłą wodę i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie bez grudek. W razie potrzeby podsypać mąką lub dolać odrobinę wody. Uformować kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na pół godzinki.
  2. Farsz: Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać pokrojone w drobną kosteczkę pomidory suszone, bazylię i serek mascarpone. Całość wymieszać ze sobą.
  3. Ciasto partiami rozwałkować i wyciąć krążki (wielkość dowolna). Nadziewamy pierożki farszem, sklejamy 🙂
  4. Pierogi wrzucać na osolony rzątek i gotować od wypłynięcia ok 2/3 minuty.

Pierogi Włoskie z mozarellą i suszonymi pomidorami – dodatkowe informacje

Świetnie smakują polane masełkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi Tureckie
Następny przepis: Pierogi ukraińskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode