Pierogi wigilijne z podsmażaną cebulką
Tradycyjne, domowe pierogi wigilijne z podsmażaną cebulką to prawdziwa esencja polskich świąt. Niewiele rzeczy potrafi przywołać na myśl wspomnienia wigilijnych wieczorów tak jak aromat i smak tych nadziewanych klusek. Ich przygotowanie jest radosnym, rodzielnym zadaniem, a serwowanie – momentem pełnym magii. Nic więc dziwnego, że pierogi są jednym z najważniejszych punktów świątecznego menu. Właśnie dlatego chciałbym podzielić się z Wami moim przepisem, który przekazywany jest w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Znajdziecie w nim prostotę, tradycję i ducha świąt. Zachęcam do spróbowania tych wspaniałych pierogów na nadchodzące święta.
admin
Składniki
- Ciasto:
- 1/2 kg mąki + do podsypania
- ok szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- jajko
- Farsz:
- średnia główka kapusty
- 100 g masła
- pieprz i sól
- Dodatkowo:
- duża cebula lub 2 małe
- 3 łyżki masła
Pierogi wigilijne z podsmażaną cebulką – jak zrobić?
- Cebulę obrać i pokroić bardzo drobno, podsmażyć na maśle na złoty kolor, 2 łyżki odkładamy do omaszczenia. Kapustę obieramy z liści te brzydsze wyrzucamy kroimy na 4 części myjemy i gotujemy do miękkości ok 30 minut. Następnie mielimy w maszynce do mięsa. Zmieloną kapustę odgniatamy z nadmiaru wody przez gazę i dodajemy do podsmażonej cebulki, przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy 10 minut.
- Mąkę przesiewamy dodajemy oliwę oraz jajko i wodę. Zarabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy pod plastikową miseczkę aby odpoczęło będzie wtedy elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy cieniutko nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
- Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia na wierzch. Omaszczamy podsmażoną cebulką.
Pierogi wigilijne z podsmażaną cebulką – dodatkowe informacje
Pierogi można tak że lekko omaścić słoniną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi ukraińskie
Następny przepis: PIEROGI z białym serem na ostro