Pierogi ukraińskie

Pierogi ukraińskie

Pochodzące z serca Europy Wschodniej, pierogi ukraińskie to prawdziwa uczta dla miłośników ciepłych, domowych potraw. Wyjątkowe połączenie mięsno-kapuścianej farszu oraz delikatnego, pachnącego ciasta to kwintesencja smaków ukraińskiej kuchni. Ten przepis to doskonała propozycja dla tych, którzy pragną odkryć tajemnice kulinarnej tradycji Ukrainy. Nieodłącznym elementem są charakterystyczne składniki, jak mięso i kapusta kiszona, które nadają pierogom niepowtarzalny smak. Pierogi ukraińskie to danie, które grzeje, cieszy oko i podniebienie. Spróbujcie sami i pozwólcie się porwać wschodnim smakom. Przepis jest prosty, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 200 g mrożonych podgrzybków
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
  • zrumieniona cebula
  • szczypiorek

Pierogi ukraińskie – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Grzyby lekko rozmrozić i drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mielenia z dużymi oczkami.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i lekko przyrumienić na oleju. Dodać grzyby i smażyć razem kilka minut. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Pieprzu raczej nie żałować.
  3. Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść. Dodać wystudzone grzyby i wymieszać.
  4. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek i dodać olej i gorącą wodę, mieszać widelcem. Następnie dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne miękkie ciasto. Ilość wody zależy od stopnia wilgotności mąki.
  5. Ciasto cienko wałkować, wycinać szklanką krążki, nakładać łyżeczkę farszu i dokładnie zlepić.
  6. Wrzucać na posolony wrzątek i gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane zrumienioną na oleju cebulą i posypane szczypiorkiem.

Pierogi ukraińskie – dodatkowe informacje

Można użyć suszonych grzybów, ale wcześniej trzeba je na kilka godzin namoczyć i ugotować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi Włoskie z mozarellą i suszonymi pomidorami
Następny przepis: Pierogi turystyczne-z konserwą i papryką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode