Pierogi ruskie z nutą pieprzu
Przygotowujesz się na rodzinny obiad niedzielny lub poszukujesz pomysłu na kulinarną ekstrawagancję, ten przepis na pierogi ruskie z nutą pieprzu jest właściwy! Na tyle tradycyjny, by przypominał domowe smaki, ale z innowacyjnym, pikantnym twistem, który przyniesie nowe spojrzenie na znane danie. Biorąc pod uwagę, że ruska nuta, czyli tradycyjny farsz na bazie ziemniaków i twarogu, jest tu wspaniale wzbogacona o ruskie nuty pieprzu, ten przepis stanowi idealne połączenie komfortowej, rodzinnej atmosfery i małej kuchennej rewolucji. Przygotuj się na niezapomniane doświadczenie kulinarne!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 1kg mąki pszennej
- 0,5l wody (letniej)
- 100g miękkiego masła
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki (płaskie) soli
- Farsz:
- 2,5-3kg ziemniaków
- 3 kostki (każda po 200g) twarogu tłustego, lub półtłustego
- 2 płaskie łyżeczki pieprzu plus jedna szczypta
Pierogi ruskie z nutą pieprzu – jak zrobić?
- Ziemniaki ostrugać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, jeszcze gorące podusić tłuczkiem, dodając stopniowo ser i pieprz. Farsz dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.
- Ciasto: Mąkę wsypać do dużej misy (można też bezpośrednio na stolnicy), utworzyć kopczyk, i w środek wbić jaja i żółtka, dodać miękkie masło, i sól. Dodając stopniowo wodę, wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić na chwilę na bok by odpoczęło.
- Na stolnicy, podsypanej mąką, rozwałkować partię ciasta na duży, niezbyt gruby placek. Literatką wykrawać kółka. Na każdy nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi.
- Przygotowane pierogi ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju (1-2 łyżki) do wypłynięcia. Przelać zimną wodą.
- Podawać z roztopionym masłem, zeszkloną na oleju cebulką lub ze śmietaną.
Pierogi ruskie z nutą pieprzu – dodatkowe informacje
Ciasto z dodatkiem masła i jajek nie wysycha tak szybko i nie klei się po ugotowaniu. Przedstawiam sposób na zamrożenie pierogów. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronie http://www.przyslijprzepis.pl/artykul/hartowanie-pierogow.