Pierogi ruskie z miętą

Pierogi ruskie z miętą

Uwielbiane przez wszystkich pierogi ruskie z miętą to połączenie tradycyjnych polskich smaków z odświeżającą nutą tego zioła. W tej odsłonie, charakterystyczny farsz z ugotowanych ziemniaków i białego sera będzie jeszcze bardziej wyraźny, dzięki akcentom mięty. Ta niebanalna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych polskich dań to dowód na to, że nawet klasyczne potrawy można ubarwić i nadać im nowego wyrazu. Ten przepis sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i w codziennym menu. Jeśli szukasz ciekawych wersji sprawdzonych dań, pierogi ruskie z miętą na pewno sprostają twoim oczekiwaniom. To kwestia smaku!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 duża łyżka śmietany 18%
  • 1/4 kostki masła
  • 2 szczypty soli
  • ciepła woda około 500 ml
  • Farsz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 75 dkg twarogu
  • 1 duża cebula + cebula do omasty
  • 1 duża garść mięty + do posypania
  • sól + pieprz do smaku
  • oliwa lub olej do smażenia
  • masło do omasty

Pierogi ruskie z miętą – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obrać i ugotować. Odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać, drobno pokroić. Dodać na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć. Zimne ziemniaki i twaróg zmielić przez maszynkę, doprawić solą i pieprzem. Dodać przysmażoną cebulę. Miętę drobno posiekać i dodać do farszu.
  2. 1/4 kostki masła roztopić i wystudzić. Mąkę wysypać na stolnicę lub do miski. Dodać zimne masło, jajka, śmietaną, sól i ciepłą – nie gorącą wodę. Zarobić ciasto i odstawić na około 1 godzinę na odpoczynek.
  3. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą osobno cienko rozwałkować i wycinać krążki, na przykład od szklanki. Na każdy krążek nakładać farsz. Pierogi składać na pół i sklejać dobrze boki, żeby farsz nie wypłynął.
  4. Pierogi układać na desce obsypanej mąką. Do garnka wlać wodę, dodać łyżkę soli. Do gotującej się wody wrzucić pierogi, delikatnie mieszać i od momentu wypłynięcia gotować około 5 minut. Odcedzić. Gotowe pierogi polewać masełkiem i posypywać miętą i cebulką.

Słowa kluczowe: pierogi ruskie, kwestia smaku

Pierogi ruskie z miętą – dodatkowe informacje

Ciasto powinno odpocząć, wtedy będzie miało lepszą konsystencję i nie będzie twarde. Jeśli pierogów nie będziemy od razu gotować, warto je przykryć ściereczką, żeby nie wyschły. Pierogi świetnie smakują z pesto z bazylii lub z czosnku niedźwiedziego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi ruskie ze skwarkami i suszoną cebulką
Następny przepis: Pierogi ruskie z nutą pieprzu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode