Pierogi ruskie z miętą
Uwielbiane przez wszystkich pierogi ruskie z miętą to połączenie tradycyjnych polskich smaków z odświeżającą nutą tego zioła. W tej odsłonie, charakterystyczny farsz z ugotowanych ziemniaków i białego sera będzie jeszcze bardziej wyraźny, dzięki akcentom mięty. Ta niebanalna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych polskich dań to dowód na to, że nawet klasyczne potrawy można ubarwić i nadać im nowego wyrazu. Ten przepis sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i w codziennym menu. Jeśli szukasz ciekawych wersji sprawdzonych dań, pierogi ruskie z miętą na pewno sprostają twoim oczekiwaniom. To kwestia smaku!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 duża łyżka śmietany 18%
- 1/4 kostki masła
- 2 szczypty soli
- ciepła woda około 500 ml
- Farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 75 dkg twarogu
- 1 duża cebula + cebula do omasty
- 1 duża garść mięty + do posypania
- sól + pieprz do smaku
- oliwa lub olej do smażenia
- masło do omasty
Pierogi ruskie z miętą – jak zrobić?
- Ziemniaki obrać i ugotować. Odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać, drobno pokroić. Dodać na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć. Zimne ziemniaki i twaróg zmielić przez maszynkę, doprawić solą i pieprzem. Dodać przysmażoną cebulę. Miętę drobno posiekać i dodać do farszu.
- 1/4 kostki masła roztopić i wystudzić. Mąkę wysypać na stolnicę lub do miski. Dodać zimne masło, jajka, śmietaną, sól i ciepłą – nie gorącą wodę. Zarobić ciasto i odstawić na około 1 godzinę na odpoczynek.
- Ciasto podzielić na 4 części. Każdą osobno cienko rozwałkować i wycinać krążki, na przykład od szklanki. Na każdy krążek nakładać farsz. Pierogi składać na pół i sklejać dobrze boki, żeby farsz nie wypłynął.
- Pierogi układać na desce obsypanej mąką. Do garnka wlać wodę, dodać łyżkę soli. Do gotującej się wody wrzucić pierogi, delikatnie mieszać i od momentu wypłynięcia gotować około 5 minut. Odcedzić. Gotowe pierogi polewać masełkiem i posypywać miętą i cebulką.
Słowa kluczowe: pierogi ruskie, kwestia smaku
Pierogi ruskie z miętą – dodatkowe informacje
Ciasto powinno odpocząć, wtedy będzie miało lepszą konsystencję i nie będzie twarde. Jeśli pierogów nie będziemy od razu gotować, warto je przykryć ściereczką, żeby nie wyschły. Pierogi świetnie smakują z pesto z bazylii lub z czosnku niedźwiedziego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi ruskie ze skwarkami i suszoną cebulką
Następny przepis: Pierogi ruskie z nutą pieprzu