PIEROGI RUSKIE
Odkryj sekret idealnego farsza na pierogi ruskie, które są jednym z najbardziej popularnych i kochanych dań w Polsce. Tradycyjny przepis na te pyszne kluski zakłada połączenie prostych składników: twarogu, cebuli i ziemniaków. Nic nie smakuje lepiej niż domowe, ręcznie robione pierogi, a te na pewno nie są wyjątkiem. Jedno jest pewne, te pierogi ruskie są tak satysfakcjonujące, że nigdy nie będziesz chciał wracać do kupnych produktów. Prosty, ale jednocześnie wyjątkowy smak pierogów to dowód na to, że dobra kuchnia nie opiera się na skomplikowanych przepisach, ale na jakości składników.
admin
Składniki:
- SKŁADNIKI:
- ( ok. 35-40 szt )
- CIASTO:
- * mąka pszenna – 2 szkl
- * ( gorąca woda – 3/4 szkl
- * sól – 0,5 łyżeczki
- * olej – 1 łyżka
- FARSZ:
- * ziemniaki ( już obrane ) – 250 g
- * twaróg ( półtłusty albo tłusty ) – 250 g
- * cebula – 1 szt
- * sól, pieprz
Pierogi ruskie – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
-
CIASTO:
- Mąkę przesiewamy z solą i powoli wlewamy wodę z dodatkiem oleju – cały czas wyrabiamy ( ja robię to robotem z końcówką „hak” ).
- Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto i, odstawiamy na ok. 20 minut.
-
FARSZ:
- Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, przeciekamy przez praskę i studzimy.
- Dodajemy rozgnieciony twaróg oraz drobno pokrojoną i podsmażoną na masełku cebulę.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wyrabiamy na gładką masę.
-
CAŁOŚĆ:
- Ciasto ( najlepiej podzielić na pół ) cienko wałkujemy, wykrawamy kołka i na każde układamy po łyżeczce farszu.
- Dokładnie sklejamy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
- Smacznego!
Słowa kluczowe: idealny farsz na pierogi ruskie
PIEROGI RUSKIE – dodatkowe informacje
Ps. świetnym dodatkiem do farszu jest świeży majeranek!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi ruskie
Następny przepis: Pierogi ruskie na golasa - kluski ziemniaczano-serowe