Pierogi ruskie
Pierogi Ruskie, jedno z najbardziej klasycznych dań polskiej kuchni, ubłagane przez każdego miłośnika tradycyjnej, domowej kuchni. Są to półksiężyce z ciasta, które wypełnione są mieszanką puree ziemniaczanego, cebuli i twarogu. Prosty, ale pyszny przepis na pierogi ruskie, który jest łatwy do podwojenia lub potrojenia, daje nam 100 sztuk pierogów, dzięki czemu możemy poradzić sobie z niespodziewanymi gośćmi. Odkryjcie proporcje składników, które sprawią, że będziecie mogli zrobić idealne ciasto na pierogi z kilograma mąki, jak i doskonale zbilansowany farsz. Niezależnie od ceny składników, które możecie znaleźć w Biedronce, ten przepis jest na wagę złota.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- – 1 kg mąki pszennej
- – 2 jajka (po ugotowaniu ciasto jest delikatne)
- – 2 łyżki oleju (ciasto lepiej się wałkuje)
- – 2 szklanki gorącej wody (najlepiej zaraz po ugotowaniu)
- – sól (opcjonalnie)
- farsz:
- – 1 kg twarogu pół tłustego
- – 1.5 kg ziemniaków
- – 3 średnie cebulę
- – 15 dag świeżej słoniny
- – sól (wg uznania)
- – pieprz czarny mielony (wg uznania)
- oraz:
- – trochę mąki do podsypywania ciasta
- – 1 łyżka oleju
Pierogi ruskie – jak zrobić?
- Obrane i umyte ziemniaki wstawić do gotowania w lekko osolonej wodzie.
- Słoninkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnie i smażyć ok 5 – 7min na małym ogniu do momentu wytopienia się tłuszczu. W międzyczasie obraną i umytą cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do słoniny. Smażyć ok 5 min od czasu do czasu mieszając.
- Do ugotowanych ziemniaków wlać połowę tłuszczu z cebulką i skwarkami. Utłuc tak by nie było grudek i odstawić do przestygnięcia.
- W międzyczasie do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajka, olej i gorącą wodę. Posolić i wyrobić ciasto.
- Gdy ciasto będzie wyrobione, rozwałkować na grubość (ok 1-2 mm, jak kto woli) i wycinać kółka o średnicy około 10 cm (około 100 szt.)
- Przestygnięte ziemniaki połączyć z twarogiem, przyprawić pieprzem i solą i utłuc na delikatną masę.
- Na wykrojone z ciasta kółka układać po łyżce farszu i zaklejać na pierogi. Po czym zagotować osoloną wodę z łyżką oleju i wrzucić ulepione pierogi. Gotować około 1min. od chwili wypłynięcia. Gotowe podawać na talerzu polane tłuszczem z cebulką i skwarkami. Smacznego!
Pierogi ruskie – dodatkowe informacje
Jajka dodane do ciasta sprawiają że, pierogi po ugotowaniu są delikatne i mięciutkie.