Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która wzbudza sentymenty w sercach wielu Polaków. Są one nieodłącznym elementem naszej kultury i tradycji kulinarnej. Pierożki ruskie charakteryzują się delikatnym, domowym ciastem, które kryje w sobie pyszne nadzienie z ziemniaków, twarogu i cebuli. Swą nazwę zawdzięczają nie tyle Rosji, co Kresom Wschodnim. To właśnie stamtąd trafiły do reszty kraju. Tego typu pierogi są idealne na rodzinne obiady czy spotkania z przyjaciółmi. Są synonimem domowego ciepła i tradycji, której warto jest pielęgnować i przekazywać z pokolenia na pokolenie.

Składniki:

  • CIASTO
  • – 500 g mąki pszennej
  • – 280 ml gorącej wody
  • – 3 łyżki oleju
  • – 1 płaska łyżeczka soli
  • FARSZ
  • – 500 g ziemniaków
  • – 500 g białego twarogu
  • – 1 duża cebula
  • – 2 łyżki masła
  • – 1 łyżeczka soli
  • – 1 łyżeczka mielonego pieprzu

Pierożki ruskie – jak zrobić?

  1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na maśle. Do ostudzonych ziemniaków kruszymy biały twaróg, dodajemy podsmażoną cebulkę, sól oraz pieprz* do smaku i dokładnie mieszamy. (*Lubię wyraziste w smaku i mocno pieprzne pierogi, ale możemy dodać mniej pieprzu – według upodobań smakowych.)
  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski, dodajemy sól, olej i wlewamy gorącą* wodę, a następnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego mniejsze, okrągłe placki za pomocą np. szklanki, a pozostałe części ciasta przykrywamy lnianą ściereczką. (*Woda ma być gorąca, ale nie wrząca. Najlepiej zagotować wodę i odczekać 2 – 3 minuty aż delikatnie ostygnie.)
  3. Na środek każdego placka nakładamy solidną porcję farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie zaklejamy brzegi. Pierogi układamy na lnianej lub bawełnianej ściereczce, przykrywając je dodatkowo drugą, aby nie wysychały.
  4. Pierożki wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły z wody. Następnie pierogi polewamy roztopionym masłem lub olejem, aby zapobiec ich sklejaniu. Życzę smacznego! 🙂

Pierogi ruskie – dodatkowe informacje

Pierogi ruskie podajemy z ulubioną okrasą. Ja najbardziej lubię te otulone zeszkloną na maśle cebulką i kleksem kwaśnej śmietany. Niebo! Pierogi love


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pierogi - farsz z mięsa i ziemniaków
Następny przepis: Pierogi ruskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode