Pierogi owsiano- szpinakowe
Podróżujmy razem do świata kuchni wegetariańskiej, gdzie smak i zdrowie idą w zgodzie. Dziś chcemy Wam przedstawić przepis na pierogi owsiano-szpinakowe, które nie tylko smakują wyjątkowo, ale również są niesamowicie zdrowe. Jak sama nazwa wskazuje, podstawą naszego dania jest ciasto z mąki owsianej, które jest źródłem błonnika i wielu cennych mikroelementów. Wypełnieniem pierogów jest zaś pyszny, zdrowy szpinak, który jest bogaty w witaminy, zwłaszcza grupy B oraz A, E i C. Nasze pierogi owsiane to prawdziwa eksplozja smaków i zdrowia w jednym!
admin
Składniki:
- Farsz:
- 500 g świeżego szpinaku
- 100 g białego półtłustego sera
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- łyżeczka masła
- Ciasto:
- 250 g mąki owsianej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju
- odrobina wody
- ok. 0,5 szk. mąki pszennej
Pierogi owsiano-szpinakowe – jak zrobić?
-
1. Farsz:
Szpinak podsmażamy na maśle, do już chłodnego dodajemy czosnek oraz rozdrobniony czosnek doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
-
2. Ciasto:
W misce mieszamy mąkę owsianą z jajkiem, olejem, szczyptą soli oraz odrobina wody. Zarabiamy ciasto takie jak na zwykłe pierogi, gdy się za mocno klei dodajemy stopniowo mąkę pszenną aż powstanie jednolita masa. Zarobione ciasto rozwałkowujemy, ciasto wykrawamy krążki, do każdego dajemy łyżeczkę farszu, zlepiając pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie ok 3-5 min., w zależności od grubości krążków.
Pierogi owsiano- szpinakowe – dodatkowe informacje
Zamiast sera białego można użyć sera feta. Pierogi najlepiej smakują z sosem czosnkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: pierogi - farsz z mięsa i ziemniaków
Następny przepis: Pierogi ruskie