Pierogi meksykańskie (na cieście drożdżowym)

Pierogi meksykańskie (na cieście drożdżowym)

Pierogi meksykańskie na cieście drożdżowym to pyszny sposób na przygotowanie tradycyjnej potrawy, której powstało wiele zaskakujących wariacji. Ten nieco nietypowy przepis na pierożki meksykańskie pozwoli na odkrycie całkiem nowych smaków tego popularnego dnia. Fusion kuchni polskiej z meksykańską daje rezultaty, które są nie tylko kreatywne, ale przede wszystkim smaczne. Połączenie intensywnych smaków i aromatów charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej z delikatnym, drożdżowym ciastem pierogowym tworzy niezwykłą harmonię. Pierogi z farszem meksykańskim to idealna propozycja dla osób szukających odmiany i nowych kulinarnych wyzwań.

Składniki:

  • Na farsz:
    • 50 dkg mięsa mielonego wołowego bądź wieprzowego
    • 1 puszka czerwonej fasoli
    • 1 papryka
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 pomidory
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • sól, papryka słodka i ostra
  • Na ciasto:
    • 4 szklanki mąki
    • 1 jajko
    • 4 dkg drożdży
    • 1 szklanka mleka
    • 5 dkg masła
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
    • oregano suszone
    • 1 jajko
    • 4 łyżki mleka

Pierogi meksykańskie (na cieście drożdżowym) – jak zrobić?

  1. Cebulę pokroiłam w kostkę a czosnek w plasterki. Wyłożyłam na patelnię i usmażyłam razem z mięsem mielonym. Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną z zalewy fasolę, pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy. Wszystko razem usmażyłam i na koniec przyprawiłam solą i paprykami. Odstawiłam do ostygnięcia.
  2. W tym czasie zrobiłam ciasto. Z odmierzonej ilości mąki wzięłam dwie łyżki i roztarłam z drożdżami i cukrem. Zalałam ciepłym mlekiem, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn już wyrósł dolałam go do mąki, dodałam roztrzepane jajko, sól i rozpuszczone masło. Wyrobiłam gładkie ciasto. Na stolnicy rozwałkowałam ciasto na ok. 2 mm grubości, w miarę potrzeby podsypywałam mąką. Wykrawałam kółka 12 cm średnicy. Nakładałam na nie farsz i zaklejałam brzegi. Wyłożyłam na blachę z papierem do pieczenia. Odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia. Każdego pieroga posmarowałam jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypywałam oregano. Piekłam w 200 stopniach w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut – do zarumienienia się.

Pierogi meksykańskie (na cieście drożdżowym) – dodatkowe informacje

Notatki:

* miałam pomidory przemysłowe – takie podłużne, mają bardzo dużo miąższu a mało ziaren

* po tym jak pierogi wyrosną proponuję zamoczyć palce w mące i skleić raz jeszcze, mogą pęknąć na sklejeniu podczas pieczenia

* można dodać kukurydzę z puszki do farszu


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi Gyoza - konkurs_podróże
Następny przepis: Pierogi nadziane szczupakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode