Pierogi łomnicańskie .

Pierogi łomnicańskie .

Przez wieki, kuchnia polska radowała nas swoimi zróżnicowanymi smakami, z których najbardziej rozpoznawalne są tradycyjne pierogi. Jednak dziś, chcielibyśmy się skupić na odmianie pierogów, które pochodzą prosto z Łomnicy. Pierogi łomnicańskie, zwane również przez niektórych „małymi kawałkami nieba”, są nie tylko smaczne, ale też przepojone długą historią i tradycją. Każda rodzina w Łomnicy ma swoją własną wersję tego przepisu, co czyni go jeszcze bardziej wyjątkowym. Choć składniki mogą się nieznacznie różnić, zawsze są świeże, pełne smaku i dobrej jakości. Pozwól, że przybliżymy Ci sekrety tych wyjątkowych pierogów.

Składniki:

  • 2-3 kilogramy ziemniaków
  • 0,5 kilograma sera białego (chudego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • Okrasa: przesmażony boczek i słonina

Pierogi łomnicańskie – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na miazgę. Bardzo mocno odciskamy przez podwójnie złożoną gazę nad miską. Po odstaniu płyn odlewamy, a pozostałą skrobię dodajemy do miazgi ziemniaczanej wraz z jajkiem, łyżką mąki oraz solą. Wyrabiamy masę.
  2. Robimy farsz z sera, jajka i soli.
  3. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałek wielkości dużego jajka, w dłoniach formujemy kulkę którą następnie spłaszczamy na dłoni. Nakładamy farsz, zlepiamy i dłońmi formujemy pierogi o wrzecionowatym kształcie. Pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku przez ok. 10-15 minut od czasu do czasu mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
  4. Pierogi wyjmujemy na durszlak do odcieknięcia. Po chwili wykładamy je na talerz i okraszamy stopioną słoninką z boczkiem.

Pierogi łomnicańskie – dodatkowe informacje

W oryginalnym przepisie do farszu dodaje się jeszcze trochę bryndzy owczej. Pierogi można również okrasić przesmażoną wiejską śmietaną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi Gyoza - konkurs_podróże
Następny przepis: Pierogi nadziane szczupakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode