Pierogi karelskie

Pierogi karelskie

Pierogi karelskie to tradycyjna, niezwykle smaczna potrawa, która wywodzi się z regionu Karelii na pograniczu Finlandii i Rosji. Chociaż nieco różnią się od polskich pierogów, które znamy i kochamy, nie brakuje im uroku. Proste składniki: sporo masła, jajko, mąkę pszenno-żytnią oraz ryżowy lub ziemniaczany farsz, wpływają na kruchość i delikatność ciasta. To właśnie one czynią pierogi karelskie wyjątkowymi i bardzo sycącymi. Zwłaszcza że do pierogów karelskich podaje się zazwyczaj domowy, słony masło. To danie, które można podać zarówno na świąteczny stół, jak i podczas codziennego obiadu.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • ryż krótkoziarnisty
  • 1 litr mleka
  • masło

Pierogi karelskie – jak zrobić?

  1. Wykonujemy ciasto: mieszamy żytnią mąkę z pszenną i szczyptą soli, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto.
  2. Przygotowujemy nadzienie: gotujemy szklankę ryżu na wodzie z solą. Gdy woda odparuje, dolewamy mleko i gotujemy, aż ryż wchłonie mleko, dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Z ciasta formujemy wałek i dzielimy na około 12 części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt owalu.
  4. Na każdy owal wykładamy po 1,5 łyżki nadzienia i zawijamy na kształt harmonijki.
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temperaturze 250 stopni przez około 15-20 minut.
  6. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, smarujemy brzegi roztopionym masłem i wkładamy do garnka z pokrywką w celu zmiękczenia.
  7. Podajemy z masłem jajecznym (2 ugotowane na twardo jajka wymieszane z 200 g masła) lub bezpośrednio po odgrzaniu.

Porady – dodatkowe informacje

Można je przygotować również z nadzieniem marchewkowym lub z ziemniaków


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi estońskie
Następny przepis: Pierogi Gyoza - konkurs_podróże

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode