Pierogi karelskie
Pierogi karelskie to tradycyjna, niezwykle smaczna potrawa, która wywodzi się z regionu Karelii na pograniczu Finlandii i Rosji. Chociaż nieco różnią się od polskich pierogów, które znamy i kochamy, nie brakuje im uroku. Proste składniki: sporo masła, jajko, mąkę pszenno-żytnią oraz ryżowy lub ziemniaczany farsz, wpływają na kruchość i delikatność ciasta. To właśnie one czynią pierogi karelskie wyjątkowymi i bardzo sycącymi. Zwłaszcza że do pierogów karelskich podaje się zazwyczaj domowy, słony masło. To danie, które można podać zarówno na świąteczny stół, jak i podczas codziennego obiadu.
admin
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki żytniej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- ryż krótkoziarnisty
- 1 litr mleka
- masło
Pierogi karelskie – jak zrobić?
- Wykonujemy ciasto: mieszamy żytnią mąkę z pszenną i szczyptą soli, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto.
- Przygotowujemy nadzienie: gotujemy szklankę ryżu na wodzie z solą. Gdy woda odparuje, dolewamy mleko i gotujemy, aż ryż wchłonie mleko, dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Z ciasta formujemy wałek i dzielimy na około 12 części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt owalu.
- Na każdy owal wykładamy po 1,5 łyżki nadzienia i zawijamy na kształt harmonijki.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temperaturze 250 stopni przez około 15-20 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, smarujemy brzegi roztopionym masłem i wkładamy do garnka z pokrywką w celu zmiękczenia.
- Podajemy z masłem jajecznym (2 ugotowane na twardo jajka wymieszane z 200 g masła) lub bezpośrednio po odgrzaniu.
Porady – dodatkowe informacje
Można je przygotować również z nadzieniem marchewkowym lub z ziemniaków
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi estońskie
Następny przepis: Pierogi Gyoza - konkurs_podróże