Pierogi Gyoza – konkurs_podróże
Pierogi Gyoza to kusząca fuzja dwóch klasycznych potraw z różnych zakątków świata: polskich pierogów i japońskich gyoza. Wyobraź sobie, okuszenia sezonowanych, pikantnych smaków z Azji zawartych w dokładnie sklejonej, połyskliwej, delikatnej skórce pieroga. To połączenie doskonale oddaje międzykulturowy duch kulinariów, umożliwiając nam jednoczesne cieszenie się zróżnicowany smakiem i doskonałością tych dwóch tradycyjnych potraw. Zdecydowanie jest to receptura, którą powinieneś wypróbować, jeśli pragniesz przeżyć niezapomnianą kulinarną przygodę. Sprawia, że konkurs_podróże stają się jeszcze bardziej ekscytujące, oferując nam możliwość podróżowania kubkami smakowymi.
admin
Składniki:
- (na ok.20 pierogów)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 ml wrzącej wody
- 250 g zmielonego mięsa drobiowego
- kilka liści kapusty pekińskiej
- 1/2 cebuli
- pęczek szczypiorku
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- (lub jak ktoś ma to oleju sezamowego!)
„pierogi gyoza” – konkurs_podróże – jak zrobić?
- Z 2 szklanek mąki, 1/4 łyżeczki soli oraz 150 ml wrzątku ugniatamy sprężyste ciasto.
Wałkujemy je na cienki placek.
Z ciasta wykrawamy przy użyciu szklanki o większej średnicy krążki i pod przykryciem odstawiamy je na bok.
Liście kapusty pekińskiej zalewamy wrzątkiem, po chwili odsączamy i drobno szatkujemy.
250 gram mielonego mięsa smażymy wraz z drobno pokrojoną połówką cebuli.
Przesmażone mięso mieszamy z wcześniej poszatkowaną kapustą pekińską, drobno pokrojonym szczypiorkiem oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Do farszu dodajemy 2 łyżki oliwy (lub oleju sezamowego!), całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 20 minut, aby wszystkie składniki przeszły sobą.
Po upływie tego czasu na każdy z krążków nakładamy około 1 łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi formując pierogi (z falbanką).
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, smażymy pierogi tylko z jednej strony, aż się zarumienią, po czym zalewamy je połową szklanki wody.
Przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne 5 minut.
Po podduszeniu okrywamy je i smażymy dalej kolejne 5 do 10 minut, aby woda całkowicie odparowała.
(Dzięki metodzie smażenia na parze dół pierogów będzie ładnie zarumieniony, a góra w pełni ugotowana).
Są pyszne!
Smacznego!
Pierogi Gyoza – dodatkowe informacje
Zajadaj póki gorące!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi karelskie
Następny przepis: Pierogi meksykańskie (na cieście drożdżowym)