Pierogi Gyoza - konkurs_podróże

Pierogi Gyoza – konkurs_podróże

Pierogi Gyoza to kusząca fuzja dwóch klasycznych potraw z różnych zakątków świata: polskich pierogów i japońskich gyoza. Wyobraź sobie, okuszenia sezonowanych, pikantnych smaków z Azji zawartych w dokładnie sklejonej, połyskliwej, delikatnej skórce pieroga. To połączenie doskonale oddaje międzykulturowy duch kulinariów, umożliwiając nam jednoczesne cieszenie się zróżnicowany smakiem i doskonałością tych dwóch tradycyjnych potraw. Zdecydowanie jest to receptura, którą powinieneś wypróbować, jeśli pragniesz przeżyć niezapomnianą kulinarną przygodę. Sprawia, że konkurs_podróże stają się jeszcze bardziej ekscytujące, oferując nam możliwość podróżowania kubkami smakowymi.

Składniki:

  • (na ok.20 pierogów)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml wrzącej wody
  • 250 g zmielonego mięsa drobiowego
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • 1/2 cebuli
  • pęczek szczypiorku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • (lub jak ktoś ma to oleju sezamowego!)

„pierogi gyoza” – konkurs_podróże – jak zrobić?

  1. Z 2 szklanek mąki, 1/4 łyżeczki soli oraz 150 ml wrzątku ugniatamy sprężyste ciasto.
    Wałkujemy je na cienki placek.
    Z ciasta wykrawamy przy użyciu szklanki o większej średnicy krążki i pod przykryciem odstawiamy je na bok.
    Liście kapusty pekińskiej zalewamy wrzątkiem, po chwili odsączamy i drobno szatkujemy.
    250 gram mielonego mięsa smażymy wraz z drobno pokrojoną połówką cebuli.
    Przesmażone mięso mieszamy z wcześniej poszatkowaną kapustą pekińską, drobno pokrojonym szczypiorkiem oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
    Do farszu dodajemy 2 łyżki oliwy (lub oleju sezamowego!), całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 20 minut, aby wszystkie składniki przeszły sobą.
    Po upływie tego czasu na każdy z krążków nakładamy około 1 łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi formując pierogi (z falbanką).
    Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, smażymy pierogi tylko z jednej strony, aż się zarumienią, po czym zalewamy je połową szklanki wody.
    Przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne 5 minut.
    Po podduszeniu okrywamy je i smażymy dalej kolejne 5 do 10 minut, aby woda całkowicie odparowała.
    (Dzięki metodzie smażenia na parze dół pierogów będzie ładnie zarumieniony, a góra w pełni ugotowana).
    Są pyszne!
    Smacznego!

Pierogi Gyoza – dodatkowe informacje

Zajadaj póki gorące!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi karelskie
Następny przepis: Pierogi meksykańskie (na cieście drożdżowym)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode