Pierogi drożdżowe ze śliwkami – gotowane
Składniki:
- 500 gram mąki pszennej
- 25 gram drożdży świeżych
- 6 łyżek cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 15 śliwek
- cukier z cynamonem
Pierogi drożdżowe ze śliwkami – gotowane – jak zrobić?
-
1.
W garnuszku rozkruszamy drożdże i zalewamy ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Dodajemy łyżkę cukru i dokładnie rozpuszczamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, 5 łyżek cukru, szczyptę soli i rozczyn. Dokładnie ugniatamy gładkie, elastyczne i miękkie ciasto.
Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
-
2.
Metoda dla maszynkowców:
Na dno formy wlewamy ciepłe mleko, jajko, sól, dodajemy mąkę, cukier i drożdże. Ustawiamy opcję ugniatania ciasta – u mnie trwa 1h 50min.
-
3.
Po wyrośnięciu ciasta odrywamy kawałek ciasta i rozpłaszczamy w dłoniach. Nakładamy na każdy pół śliwki i sypiemy 1/4 łyżeczki cukru z cynamonem. Zlepiamy na kształt pieroga. Odkładamy na posypaną mąką deskę/tacę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
5. W międzyczasie jak wyrastają pierogi zagotowujemy wodę z szczyptą soli.
6. Gotujemy każdego pieroga po 2 minuty z każdej strony. Pierogi jeszcze rosną także nie wkładajcie do garnka ich za dużo.
Przygotowanie pierogów drożdżowych gotowanych:
1. W garnuszku rozkruszamy drożdże i zalewamy ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Dodajemy łyżkę cukru i dokładnie rozpuszczamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, 5 łyżek cukru, szczyptę soli i rozczyn. Dokładnie ugniatamy gładkie, elastyczne i miękkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
2. Metoda dla maszynkowców: Na dno formy wlewamy ciepłe mleko, jajko, sól, dodajemy mąkę, cukier i drożdże. Ustawiamy opcję ugniatania ciasta – u mnie trwa 1h 50min.
3. Po wyrośnięciu ciasta odrywamy kawałek ciasta i rozpłaszczamy w dłoniach. Nakładamy na każdy pół śliwki i sypiemy 1/4 łyżeczki cukru z cynamonem. Zlepiamy na kształt pieroga. Odkładamy na posypaną mąką deskę/tacę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. 5. W międzyczasie jak wyrastają pierogi zagotowujemy wodę z szczyptą soli. 6. Gotujemy każdego pieroga po 2 minuty z każdej strony. Pierogi jeszcze rosną także nie wkładajcie do garnka ich za dużo.
Pierogi drożdżowe ze śliwkami – dodatkowe informacje
Podajemy ze śmietaną/jogurtem i cukrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi drożdżowe z czterema farszami
Następny przepis: Pierogi karelskie