Pierogi drożdżowe ze śliwkami - gotowane

Pierogi drożdżowe ze śliwkami – gotowane

Przedstawiamy przepis na tradycyjne pierogi drożdżowe ze śliwkami. Słodko-kwaśne owoce, zawinięte w delikatne ciasto drożdżowe tworzą niezwykle smaczną i sycącą potrawę. Wzbogacone aromatem wanilii, są doskonałym pomysłem na letni obiad lub kolację. Kiedy rozgotowane pierogi opadną na dno garnka, będziesz wiedział, że Twoje danie jest gotowe do podania. To dzięki takiemu procesowi gotowania, pierogi nabierają swojego charakterystycznego smaku. Czekaj jednak z podsmażaniem – pierogi drożdżowe najlepiej smakują właśnie gotowane. Zapraszamy do przygotowania tej prostej, lecz wyśmienitej potrawy.

Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej
  • 25 gram drożdży świeżych
  • 6 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 15 śliwek
  • cukier z cynamonem

Pierogi drożdżowe ze śliwkami – gotowane – jak zrobić?

  1. 1.

    W garnuszku rozkruszamy drożdże i zalewamy ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Dodajemy łyżkę cukru i dokładnie rozpuszczamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, 5 łyżek cukru, szczyptę soli i rozczyn. Dokładnie ugniatamy gładkie, elastyczne i miękkie ciasto.

    Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

  2. 2.

    Metoda dla maszynkowców:

    Na dno formy wlewamy ciepłe mleko, jajko, sól, dodajemy mąkę, cukier i drożdże. Ustawiamy opcję ugniatania ciasta – u mnie trwa 1h 50min.

  3. 3.

    Po wyrośnięciu ciasta odrywamy kawałek ciasta i rozpłaszczamy w dłoniach. Nakładamy na każdy pół śliwki i sypiemy 1/4 łyżeczki cukru z cynamonem. Zlepiamy na kształt pieroga. Odkładamy na posypaną mąką deskę/tacę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.

    5. W międzyczasie jak wyrastają pierogi zagotowujemy wodę z szczyptą soli.

    6. Gotujemy każdego pieroga po 2 minuty z każdej strony. Pierogi jeszcze rosną także nie wkładajcie do garnka ich za dużo.

Przygotowanie pierogów drożdżowych gotowanych:

1. W garnuszku rozkruszamy drożdże i zalewamy ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Dodajemy łyżkę cukru i dokładnie rozpuszczamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, 5 łyżek cukru, szczyptę soli i rozczyn. Dokładnie ugniatamy gładkie, elastyczne i miękkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

2. Metoda dla maszynkowców: Na dno formy wlewamy ciepłe mleko, jajko, sól, dodajemy mąkę, cukier i drożdże. Ustawiamy opcję ugniatania ciasta – u mnie trwa 1h 50min.

3. Po wyrośnięciu ciasta odrywamy kawałek ciasta i rozpłaszczamy w dłoniach. Nakładamy na każdy pół śliwki i sypiemy 1/4 łyżeczki cukru z cynamonem. Zlepiamy na kształt pieroga. Odkładamy na posypaną mąką deskę/tacę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. 5. W międzyczasie jak wyrastają pierogi zagotowujemy wodę z szczyptą soli. 6. Gotujemy każdego pieroga po 2 minuty z każdej strony. Pierogi jeszcze rosną także nie wkładajcie do garnka ich za dużo.

Pierogi drożdżowe ze śliwkami – dodatkowe informacje

Podajemy ze śmietaną/jogurtem i cukrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi drożdżowe z czterema farszami
Następny przepis: Pierogi karelskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode