Piernikowe cake pops
Nadszedł czas na niezwykłe połączenie tradycyjnego piernika z nowoczesnym deserem jakim są cake pops. Ten nietypowy pop cake przepis będzie idealnym zaskoczeniem dla gości podczas zbliżających się świąt. Kuszące, słodkie cake pops o smaku aromatycznego piernika wykonane z pełnych smaku składników, gwarantują niezapomniane doznania kulinarne. Nie tylko są one łatwe do jedzenia, ale również elegancko prezentują się na stole. Ich piękny wygląd i niepowtarzalny smak natychmiast przyciągną wzrok wszystkich łasuchów. Przygotuj się na to, że cake pops przepis stanie się jednym z Twoich ulubionych!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 gram ciasta piernikowego
- 125 gram serka mascarpone
- 2 łyżki powideł śliwkowych lub czekośliwki
- 150 gram czekolady mlecznej
- dekoracja: cukrowe posypki
- patyczki do lodów, lizaków lub szaszłyków
Piernikowe cake pops – jak zrobić?
- Piernika kruszymy do dużej miski. Dodajemy serek mascarpone i czekośliwkę. Mieszamy całość, aż do połączenia się składników i wyrabiamy.
- Tak przygotowane kulki obtaczamy w roztopionej czekoladzie i dekorujemy dowolnie cukrowymi posypkami. U mnie świąteczna złoto-srebrna posypka i cukrowe gingerbread people 🙂
Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W niewielkim garnuszku w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Kiedy jest już płynna, maczamy w niej końcówki patyczków i wbijamy je w kulki. Wkładamy do lodówki na 10 minut, aż zastygną, a czekolada w międzyczasie również przestanie być gorąca.
Gotowe cake pops pozostawiamy do zastygnięcia czekolady w chłodnym miejscu lub w lodówce.
Piernikowe cake pops – dodatkowe informacje
Cake pops wyjmujemy kilka minut przed podaniem z lodówki, aby czekolada nie była bardzo twarda.