Piernikowe cake pops

Piernikowe cake pops

Nadszedł czas na niezwykłe połączenie tradycyjnego piernika z nowoczesnym deserem jakim są cake pops. Ten nietypowy pop cake przepis będzie idealnym zaskoczeniem dla gości podczas zbliżających się świąt. Kuszące, słodkie cake pops o smaku aromatycznego piernika wykonane z pełnych smaku składników, gwarantują niezapomniane doznania kulinarne. Nie tylko są one łatwe do jedzenia, ale również elegancko prezentują się na stole. Ich piękny wygląd i niepowtarzalny smak natychmiast przyciągną wzrok wszystkich łasuchów. Przygotuj się na to, że cake pops przepis stanie się jednym z Twoich ulubionych!

Składniki:

  • 200 gram ciasta piernikowego
  • 125 gram serka mascarpone
  • 2 łyżki powideł śliwkowych lub czekośliwki
  • 150 gram czekolady mlecznej
  • dekoracja: cukrowe posypki
  • patyczki do lodów, lizaków lub szaszłyków

Piernikowe cake pops – jak zrobić?

  1. Piernika kruszymy do dużej miski. Dodajemy serek mascarpone i czekośliwkę. Mieszamy całość, aż do połączenia się składników i wyrabiamy.
  2. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W niewielkim garnuszku w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Kiedy jest już płynna, maczamy w niej końcówki patyczków i wbijamy je w kulki. Wkładamy do lodówki na 10 minut, aż zastygną, a czekolada w międzyczasie również przestanie być gorąca.

  3. Tak przygotowane kulki obtaczamy w roztopionej czekoladzie i dekorujemy dowolnie cukrowymi posypkami. U mnie świąteczna złoto-srebrna posypka i cukrowe gingerbread people 🙂
  4. Gotowe cake pops pozostawiamy do zastygnięcia czekolady w chłodnym miejscu lub w lodówce.

Piernikowe cake pops – dodatkowe informacje

Cake pops wyjmujemy kilka minut przed podaniem z lodówki, aby czekolada nie była bardzo twarda.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierniki na opłatku
Następny przepis: PIERNIKOWA KRAJANKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode