Pierniczki z Ikei - szwedzkie Pepparkakor

Pierniczki z Ikei – szwedzkie Pepparkakor

Przygotuj swoje kubki smakowe na wyjątkowe nordyckie doświadczenie! Z przyjemnością prezentujemy Ci przepis na pierniczki z Ikei, znane także jako szwedzkie Pepparkakor. Te aromatyczne, chrupiące ciastka imbirowe są ulubionym deserem w Szwecji i szturmem podbijały serca smakoszy na całym świecie. Bogactwo przypraw, które składają się na ich smak, nadaje im wyjątkowego charakteru, który potrafi ocieplić każdy zimowy wieczór. Odtwórz ten skandynawski klasyk w swojej kuchni i ciesz się doskonałym smakiem pierniczków z Ikei. Przygotuj się na słodką podróż do serca Szwecji z każdym gryzem!

Składniki:

  • 150 g melasy lub syropu klonowego
  • 110 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 375 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (użyłam jedną)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków*
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników (użyłam jedną)
  • +mąka do podsypywania
  • CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
  • + CHŁODZENIE
  • CZAS PIECZENIA: 8-10 MIN
  • POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

Pierniczki z ikei – szwedzkie pepparkakor – jak zrobić?

  1. Do małego garnka wlewamy melasę, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Podgrzewamy stopniowo, aż masło i cukier całkowicie się rozpuszczą. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na 30 minut.
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Po środku robimy dołek, wbijamy jajko i wlewamy melasę. Zagniatamy, początkowo przy pomocy miksera (ciasto na tym etapie jest mocno klejące) do momentu, gdy będzie dawał radę, a następnie chwilkę ręcznie do połączenia składników. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na dwie godziny.
  3. Odrywamy niewielkie kawałki ciasta i rozwałkowujemy je bardzo cieniutko na blacie podsypanym mąką. Wycinamy foremkami różne wzory i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli chcecie wycinać bardziej skomplikowane wzory, róbcie to bezpośrednio na papierze do pieczenia, żeby zachowały pożądany kształt. Ciasteczka pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni – do momentu zarumienienia brzegów. Studzimy, przekładamy do puszki. Najlepiej smakują po kilku dniach. Smacznego! 🙂

Pierniczki z Ikei – szwedzkie Pepparkakor – dodatkowe informacje

*Jeżeli nie uda wam się kupić mielonych goździków, kupcie całe. Wystarczy zdjąć z nich „główki” i zgnieść np. przy pomocy łyżki. Przepis pochodzi z mojego bloga My Culinary Art, inspirowany jest przepisem ze strony White Plate.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierniczki świąteczne - szybkie i miękkie
Następny przepis: Pierniczki z 5 składników

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode