Pierniczki bez miodu

Pierniczki bez miodu

Pierniczki świąteczne są jednym z ulubionych deserów podczas sezonu świątecznego. Ten specyficzny przepis na pierniczki bez miodu ma na celu dostarczenie smaku tradycyjnych pierników, ale bez dodatku miodu, co jest idealne dla tych, którzy są na diecie bezcukrowej lub mają alergie na pszczoły lub pokrewne produkty. Oto szybki przepis na domowe pierniczki, które są równie kuszące i pyszne, ale nie zawierają miodu. Zaskocz swoich bliskich tą unikalną wersją klasycznego świątecznego przysmaku! Wszystko czego potrzebujesz to kilka składników, które prawdopodobnie masz już w kuchni.

Składniki:

  • 500 g cukru (zwykłego, białego)
  • 200 ml gorącej wody
  • 200 g masła
  • płaska łyżeczka sody
  • połowa łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • po 1/4 łyżeczki mielonych goździków, gałki muszkatałowej, czarnego pieprzu, anyżku i kardamonu
  • 1 jajko
  • 800-900 g mąki

Pierniczki bez miodu – jak zrobić?

  1. 1. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy tylko zacznie się karamelizować po brzegach, zdejmujemy z ognia i lekko przechylamy na boki. W ten sposób cukier będzie się równomiernie rozpuszczać. Stawiamy z powrotem na ogień.
  2. 2. Gdy cukier nabierze pięknego bursztynowego koloru i zacznie pięknie pachnieć, zdejmujemy garnek z ognia. Ostrożnie, żeby się nie poparzyć, wlewamy powoli gorącą wodę i mieszamy masę najlepiej drewnianą łyżką. Uważamy, żeby nie było grudek.
  3. 3. Garnek stawiamy znowu na ogień i dodajemy masło. Mieszamy, aż się rozpuści. Wsypujemy sodę, sól i przyprawy, mieszamy. Uwaga: masa zacznie się pienić i podnosić. Garnek zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
  4. 4. Do ostygniętej masy dodajemy jajko i stopniowo wsypujemy mąkę. Początkowo w garnku, później można wyjąć masę na stolnicę i dodawać mąkę. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące. Przez noc zgęstnieje i będzie elastyczne jak plastelina. Przykrywamy i zostawiamy na noc w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce.
  5. 5. Gotowe ciasto zagniatamy. Można je rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Albo odrywać małe kawałki i formować kuleczki. Kulki kłaść na foremkę zachowując odstęp. Podczas pieczenia pierniczki lekko się rozejdą i nabiorą typowej formy. Pieczemy około 15 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni. Wyjmujemy, gdy pierniczki są z wierzchu jeszcze miękkie, a pod spodem podpieczone.

Słowa kluczowe: pierniczki świąteczne bez miodu, szybkie pierniczki bez miodu

Pierniczki bez miodu – dodatkowe informacje

Pierników swiątecznych bez miodu można przygotować szybko i łatwo. Ważne jest jednak, aby nie piec ich zbyt długo, ponieważ w przeciwnym razie będą one twarde jak kamień.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pieprz ziołowy
Następny przepis: Pierniczki całuski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode