Pielmieni – gruzińskie pierożki
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- szklanka gorącej wody (tyle ile wchłonie mąka)
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- Farsz:
- 400 g mielonego mięsa z baraniny
- cebula posiekana
- pieprz i sól
- Dodatkowo:
- 3 litry bulionu warzywnego
Pielmieni – gruzińskie pierożki – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Do mięsa mielonego z baraniny dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz pieprz i sól, wyrabiamy mięsną masę.
-
2.
Do miski przesiewamy mąkę i wlewamy olej, posypujemy solą. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 10 minut pod miseczkę.
-
3.
Ciasto podzielić na połowę i rozwałkować na cienki placek, z którego wykrawać okrągłe placuszki za pomocą literatki lub szklanki. Na każdy placuszek nałożyć porcję farszu mięsnego, zlepiać pierożki a następnie zlepić ze sobą końce pierożków aby powstały zgrabne uszka.
-
4.
Przygotowane pielmieni wrzucać na gorący bulion warzywny i gotować 3 minuty od wypłynięcia. Ugotowane pielmieni wyjmować łyżką cedzakową i podawać udekorowane natką pietruszki i marchewką. Zalewać gorącym rosołem.
Pielmieni – dodatkowe informacje
Tak przygotowane pielmieni możemy podawać z gęstą śmietaną i świeżo zmielonym pieprzem lub po prostu zalane gorącym rosołem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Piekielnie ostre papryczki faszerowane fetą i twarożkiem
Następny przepis: Pielmieni z mięsem i śmietaną