Pieguski z czekoladą i rodzynkami.
Pieguski z czekoladą i rodzynkami to świetne rozwiązanie na smaczny deser czy przekąskę. Specyficzna konsystencja piegusków, w połączeniu z intensywnym smakiem czekolady i słodyczą rodzynek, tworzy unikalne połączenie. Ten prosty, a zarazem efektowny przepis, zadowoli nie tylko miłośników ciasteczkowych pyszności, ale również stawiających na zdrowsze przekąski osoby. Przygotowanie piegusków z czekoladą i rodzynkami nie wymaga dużej ilości składników, co sprawia, że jest to przepis idealny na spontaniczne, słodkie poczęstunek. Te małe ciasteczka to królowe domowych imprez, spotkań ze znajomymi, a także idealne na szybki deser po niedzielnym obiedzie.
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 12,5 dag masła lub margaryny
- 1 cukier waniliowy
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (10 dag)
- garść rodzynek
Pieguski z czekoladą i rodzynkami – jak zrobić?
- Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę.
- Z podanych składników zagnieść ciasto, dodać rodzynki i pokrojoną czekoladę. Zagnieść.
- Z ciasta robić kulki, spłaszczać i formować okrągłe ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Pieguski z czekoladą i rodzynkami – dodatkowe informacje
Z porcji ciasta wyszło mi 20 ciasteczek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Piegusek, czyli biszkopt z makiem na oleju
Następny przepis: Piekielnie ostre papryczki faszerowane fetą i twarożkiem