Pieguski z czekoladą i rodzynkami.

Pieguski z czekoladą i rodzynkami.

Pieguski z czekoladą i rodzynkami to świetne rozwiązanie na smaczny deser czy przekąskę. Specyficzna konsystencja piegusków, w połączeniu z intensywnym smakiem czekolady i słodyczą rodzynek, tworzy unikalne połączenie. Ten prosty, a zarazem efektowny przepis, zadowoli nie tylko miłośników ciasteczkowych pyszności, ale również stawiających na zdrowsze przekąski osoby. Przygotowanie piegusków z czekoladą i rodzynkami nie wymaga dużej ilości składników, co sprawia, że jest to przepis idealny na spontaniczne, słodkie poczęstunek. Te małe ciasteczka to królowe domowych imprez, spotkań ze znajomymi, a także idealne na szybki deser po niedzielnym obiedzie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (10 dag)
  • garść rodzynek

Pieguski z czekoladą i rodzynkami – jak zrobić?

  1. Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Z podanych składników zagnieść ciasto, dodać rodzynki i pokrojoną czekoladę. Zagnieść.
  3. Z ciasta robić kulki, spłaszczać i formować okrągłe ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Pieguski z czekoladą i rodzynkami – dodatkowe informacje

Z porcji ciasta wyszło mi 20 ciasteczek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piegusek, czyli biszkopt z makiem na oleju
Następny przepis: Piekielnie ostre papryczki faszerowane fetą i twarożkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode