Pieczone pierogi z kaszą

Pieczone pierogi z kaszą

Stęskniliście się za smakiem domowego jedzenia? Ten przepis na pieczone pierożki z kaszą gryczaną jest idealnym połączeniem tradycyjnej kuchni polskiej z nutą innowacyjności. Dzięki pieczeniu, pierogi nabierają zupełnie nowego charakteru, stając się nieco chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie pozostając delikatne i soczyste w środku. Wypełnione aromatyczną, dobrze przyrządzoną kaszą gryczaną stanowią danie, które z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane, a efekt końcowy zdecydowanie rekompensuje nam poświęcony czas. To danie idealne na obiad również dla wegan i wegetarian.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 2 szkl mleka
  • 1 kostka masła
  • 4 szczypty soli
  • 4 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag drożdży
  • ¼ szkl oleju
  • Farsz:
  • 2 szkl kaszy gryczanej jasnej pełnoziarnistej
  • 4,5 szkl wody
  • 3 większe ziemniaki obrane
  • 2 łyżki smalcu ze skwarkami
  • Sól
  • Pieprz
  • Dodatkowo potrzebne będzie 1 jajo do smarowania bułeczek przed pieczeniem.

Pieczone pierogi z kaszą gryczaną – jak zrobić?

  1. Mąka, drożdże, mleko, cukier mieszamy razem drewnianą łyżką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Dodajemy rozpuszczone (wystudzone) masło, olej, jaja, sól i wyrabiamy ręką ciasto (do momentu aż ciasto nie będzie przyklejać się do ręki), które odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.
  3. Do garnka wsypujemy kaszę i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż kasza zrobi się gęsta, a ziemniaki ugotują się – od czasu do czasu mieszając (ok. 30 min).
  4. Następnie gnieciemy farsz tłuczkiem do ziemniaków, przyprawiamy pieprzem, solą i odstawiamy do wystudzenia.
  5. Formujemy kulki, dodajemy farsz, zlepiamy i po raz kolejny odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min.
  6. Smazymy jajkiem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180C.
  7. Pieczemy na złoty kolor ok 20 min.

Pieczone pierogi z kaszą – dodatkowe informacje

Można dodać więcej mąki, jeśli ciasto wychodzi rzadkie. Można również zrobić połowę porcji. Mi z tego przepisu wyszło 40 pierożków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone pierogi z grzybami
Następny przepis: Pieczone Pierogi z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode