Pieczone pierogi z kaszą
Stęskniliście się za smakiem domowego jedzenia? Ten przepis na pieczone pierożki z kaszą gryczaną jest idealnym połączeniem tradycyjnej kuchni polskiej z nutą innowacyjności. Dzięki pieczeniu, pierogi nabierają zupełnie nowego charakteru, stając się nieco chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie pozostając delikatne i soczyste w środku. Wypełnione aromatyczną, dobrze przyrządzoną kaszą gryczaną stanowią danie, które z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane, a efekt końcowy zdecydowanie rekompensuje nam poświęcony czas. To danie idealne na obiad również dla wegan i wegetarian.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 1 kg mąki
- 2 szkl mleka
- 1 kostka masła
- 4 szczypty soli
- 4 jaja
- 2 łyżki cukru
- 10 dag drożdży
- ¼ szkl oleju
- Farsz:
- 2 szkl kaszy gryczanej jasnej pełnoziarnistej
- 4,5 szkl wody
- 3 większe ziemniaki obrane
- 2 łyżki smalcu ze skwarkami
- Sól
- Pieprz
- Dodatkowo potrzebne będzie 1 jajo do smarowania bułeczek przed pieczeniem.
Pieczone pierogi z kaszą gryczaną – jak zrobić?
- Mąka, drożdże, mleko, cukier mieszamy razem drewnianą łyżką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
- Dodajemy rozpuszczone (wystudzone) masło, olej, jaja, sól i wyrabiamy ręką ciasto (do momentu aż ciasto nie będzie przyklejać się do ręki), które odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.
- Do garnka wsypujemy kaszę i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż kasza zrobi się gęsta, a ziemniaki ugotują się – od czasu do czasu mieszając (ok. 30 min).
- Następnie gnieciemy farsz tłuczkiem do ziemniaków, przyprawiamy pieprzem, solą i odstawiamy do wystudzenia.
- Formujemy kulki, dodajemy farsz, zlepiamy i po raz kolejny odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min.
- Smazymy jajkiem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180C.
- Pieczemy na złoty kolor ok 20 min.
Pieczone pierogi z kaszą – dodatkowe informacje
Można dodać więcej mąki, jeśli ciasto wychodzi rzadkie. Można również zrobić połowę porcji. Mi z tego przepisu wyszło 40 pierożków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone pierogi z grzybami
Następny przepis: Pieczone Pierogi z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami