Pieczona papryka słodka w zalewie

Pieczona papryka słodka w zalewie

Pieczona papryka w słoikach to doskonały sposób na zachowanie smaku i aromatu letnich warzyw na cały rok. Ta propozycja to połączenie słodkiej papryki z aromatycznymi ziołami i ostrą nutą czosnku. Przygotowana w domowym sosie z octu, wody, soli i cukru, pieczona papryka nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również stanowi interesującą alternatywę dla tradycyjnych warzyw w zalewie. To idealny dodatek do zimowych przekąsek, kanapek czy sałatek. Taki słoik pieczonej papryki, to również doskonały pomysł na prezent. Elegancko zapakowany, z pewnością zachwyci wszystkich fanów domowych przetworów.

Składniki:

  • 2,5 kg czerwonej papryki włoskiej
  • oliwa Extra Virgine
  • Zalewa
  • 1 litr wody
  • 250 ml octu jabłkowego
  • 230 g cukru
  • 2 łyżki soli morskiej

Pieczona papryka słodka w zalewie – jak zrobić?

  1. Paprykę dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą paprykę smarujemy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 30-45 minut. Obracamy co kilka minut, aż papryki uzyskają czarne ślady zwęglenia.
  2. Upieczoną paprykę wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do miski. Miskę zakrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia, aby papryka się zaparzyła. Z łatwością później usuniemy z niej skórkę. Po około 15 -20 minutach paprykę obieramy ze skórki i odcinamy górę z ogonkiem. Po obraniu na papryce widoczne mogą być czarne ślady przypalenia (widoczne u mnie na zdjęciu). To całkiem normalne i nie należy wycinać tych miejsc. Obraną paprykę układamy w słoikach.
  3. Do garnka dodajemy wodę, cukier oraz sól. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ocet i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewą zalewamy paprykę. Na wierzch każdego słoika wlewamy łyżkę oliwy. Słoiki mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy grubym ręcznikiem i pozostawiamy tak słoiki, do całkowitego wystudzenia.

Odnośniki:

  • jest to stożkowa papryka. Ja użyłam odmiany papryki Carmen
  • można użyć również białego octu 10%

Pieczona papryka słodka w zalewie – dodatkowe informacje

– pieczoną paprykę można również zgrillować.

– z podanej ilości składników otrzymujemy 6 słoiczków o pojemności 230 ml.

– po otwarciu słoika przechowujemy w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczona papryka w oleju
Następny przepis: Pieczona pierś kaczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode