Pieczeń wieprzowa na ostro
Pieczeń wieprzowa na ostro to jeden z tych przepisów, które dla wielu stanowią apogeum doznań kulinarnych. To danie, dostarczające nie tylko białka z wysokiej jakości mięsa wieprzowego, ale także ekscytującego doświadczenia dla kubków smakowych. Inspiracją do kreacji tej potrawy były przepisy siostry Anastazji, znanego autora książek kucharskich, które zyskały uznanie zarówno w Polsce, jak i za granicą. Prosty skład pieczeni jest niezwykle bogaty w smaku dzięki wykorzystaniu ostrego, przyprawionego sosu, który dodaje wyrazistości nie tylko mięsu, ale i całemu posiłkowi. Ten przepis z pewnością zachwyci fanów intensywnych, pikantnych smaków.
admin
Składniki:
- 1,5 kg wieprzowej szynki
- 10 dag zmrożonej słoniny
- 1 mały słoik ostrej musztardy (np. rosyjskiej)
- 1/4 szklanki oliwy
- 3 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 1/4 szklanki wody
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki drobno siekanych korniszonów
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Pieczeń wieprzowa na ostro – jak zrobić?
- Mięso szpikujemy kawałkami lekko osolonej słoniny. Nacieramy z obu stron pieprzem i czosnkiem. Oliwę i musztardę wymieszać razem i bardzo dokładnie natrzeć nimi mięso. Nastawić (najlepiej na noc) w chłodne miejsce. Kilka razy mięso przekręcić na drugą stronę, tak by lepiej przeszło marynatą.
- Po wyjęciu z marynaty mięso oprószyć mąką wymieszaną z odrobiną soli, a następnie obsmażyć z każdej strony na tłuszczu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać tłuszczykiem od smażenia i posypać cebulką pokrojoną w piórka. Piec ok. 70 minut w temp. 180 stopni, od czasu do czasu podlewając marynatą.
- Na prawie miękkie mięso układamy pokrojone w drobną kosteczkę korniszony i polewamy koncentratem wymieszanym z 2 łyżkami ketchupu, 1 łyżką cukru i 1/4 szkl. wody. Pieczemy bez przykrycia jeszcze ok. 20-30 minut. Po upieczeniu sos powinien być gęsty, pikantny i brunatny.
Pieczeń wieprzowa na ostro – dodatkowe informacje
Podawać gorące z kluskami śląskimi i surówką.
Szynkę wieprzową można zamienić na karkówkę. Można wtedy nie szpikować jej osoloną słoniną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczeń rzymska z sosem musztardowym
Następny przepis: Pieczeń wieprzowo-wołowa z boczkiem