Pieczeń wieprzowa na ostro

Pieczeń wieprzowa na ostro

Pieczeń wieprzowa na ostro to jeden z tych przepisów, które dla wielu stanowią apogeum doznań kulinarnych. To danie, dostarczające nie tylko białka z wysokiej jakości mięsa wieprzowego, ale także ekscytującego doświadczenia dla kubków smakowych. Inspiracją do kreacji tej potrawy były przepisy siostry Anastazji, znanego autora książek kucharskich, które zyskały uznanie zarówno w Polsce, jak i za granicą. Prosty skład pieczeni jest niezwykle bogaty w smaku dzięki wykorzystaniu ostrego, przyprawionego sosu, który dodaje wyrazistości nie tylko mięsu, ale i całemu posiłkowi. Ten przepis z pewnością zachwyci fanów intensywnych, pikantnych smaków.

Składniki:

  • 1,5 kg wieprzowej szynki
  • 10 dag zmrożonej słoniny
  • 1 mały słoik ostrej musztardy (np. rosyjskiej)
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki drobno siekanych korniszonów
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Pieczeń wieprzowa na ostro – jak zrobić?

  1. Mięso szpikujemy kawałkami lekko osolonej słoniny. Nacieramy z obu stron pieprzem i czosnkiem. Oliwę i musztardę wymieszać razem i bardzo dokładnie natrzeć nimi mięso. Nastawić (najlepiej na noc) w chłodne miejsce. Kilka razy mięso przekręcić na drugą stronę, tak by lepiej przeszło marynatą.
  2. Po wyjęciu z marynaty mięso oprószyć mąką wymieszaną z odrobiną soli, a następnie obsmażyć z każdej strony na tłuszczu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać tłuszczykiem od smażenia i posypać cebulką pokrojoną w piórka. Piec ok. 70 minut w temp. 180 stopni, od czasu do czasu podlewając marynatą.
  3. Na prawie miękkie mięso układamy pokrojone w drobną kosteczkę korniszony i polewamy koncentratem wymieszanym z 2 łyżkami ketchupu, 1 łyżką cukru i 1/4 szkl. wody. Pieczemy bez przykrycia jeszcze ok. 20-30 minut. Po upieczeniu sos powinien być gęsty, pikantny i brunatny.

Pieczeń wieprzowa na ostro – dodatkowe informacje

Podawać gorące z kluskami śląskimi i surówką.

Szynkę wieprzową można zamienić na karkówkę. Można wtedy nie szpikować jej osoloną słoniną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczeń rzymska z sosem musztardowym
Następny przepis: Pieczeń wieprzowo-wołowa z boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode