Piaskowiec z owocami
Chociaż klasyka jest niezastąpiona, warto czasem dodać do naszej tradycyjnej kuchni odrobinę owocowego szału. Taki właśnie jest propozycja dzisiejszego przepisu – piaskowiec z owocami. To doskonałe połączenie ciasta o wyjątkowo kruchym, rozpływającym się w ustach cieście piaskowym, oraz letnich, soczystych owoców. Ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale również wprost rozpieszcza kubki smakowe. To idealna propozycja na letnie popołudnie, deser po niedzielnym obiedzie czy niespodzianka dla niespodziewanego gościa. Wypróbujcie sami – piaskowiec z owocami stanie się Waszym ulubionym deserem!
admin
Składniki:
- 250 g masła
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- torebka budyniu śmietankowego
- 3 jaja
- mus owocowy lub owoce (mogą być mrożone)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piaskowiec z owocami – jak zrobić?
- Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodawać po jednym jajku. Gdy masa będzie gładka, wsypać proszek, budyń i mąkę i dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć pierwszą część ciasta, a na nią owoce. Wyłożyć resztę ciasta. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 40 minut (do tzw. „suchego patyczka”).
Piaskowiec z owocami – dodatkowe informacje
Do ciasta można także dodać pokrojoną w kostkę czekoladę
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Piaskowa babka z pomarańczową nutką
Następny przepis: Piątkowy Obiad