Peklowanie mięsa

Peklowanie mięsa

Peklowanie mięsa jest starą tradycją kulinarystyczną, dzięki której zwykłe kawałki mięsa stają się smakowite, soczyste i zdrowe. Proces ten nie tylko dodaje mięsu wyjątkowych smaków, ale także zwiększa jego trwałość. Ten wszechstronny przepis na peklowanie mięsa obejmuje kilka wersji – od peklowania szynki do wędzenia, po peklowanie gęsiny. Dowiesz się, jak przygotować zalewę do peklowania mięsa i zrozumiesz tajniky stworzenia idealnej solanki. Proces nie jest skomplikowany, ale wymaga cierpliwości, a nagrodą za to jest mięso o niepowtarzalnym smaku.

Składniki:

  • Peklosól – tyle łyżek stołowych peklosoli ile kg mięsa
  • 1 łyżka stołowa soli kamiennej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • roztarta kolendra
  • pieprz
  • majeranek
  • woda- tyle aby mięso całe było zamoczone

Peklowanie mięsa – jak zrobić?

  1. Mięso np. karkówka, polędwiczki, schab lub każde inne natrzeć przyprawami zalać w jakimś wiaderku czy misce wodą i przykryć i odstawić w chłodne lecz nie zimne miejsce na 3-4 dni (podaję czas natarcia tylko mięsa a przygotowanie trwa te kilka dni). temp trochę niższa jak pokojowa, najlepiej gdzieś na ziemi. Ja wynoszę do łazienki lub garażu czy piwnicy. Gdy jest raczej mocno chłodne miejsce to czas moczenia przełużamy o 1-2 dni, w cieplejszym mięso szybciej przechodzi.
  2. Gdy mięso namoknie po tych kilku dniach wyjmujemy, oczyszczamy z liści, ziela i czosnku i obsypujemy jeszcze trochę majerankiem i przyprawą do mięs i wkładamy w rękach lub naczynie żaroodporne i pieczemy. Jeśli do wędzenia to w siatki i do wędzarni dajemy. Jeśli mięso odpowiednio przejdzie jest całe różowe a jeśli nie i za krótko było to od środka będzie bielsze

Peklowanie mięsa – dodatkowe informacje

Dla mnie ten przepis sprawdzony jest a jeśli chodzi o przyprawy to kwestia gustu czego ile damy, najważniejsze są proporcje soli i mięsa. Zawsze przed świętami tak moczę mięso i potem po kilku dniach je piekę i zawsze jest aromatyczne i słone od środka i ma piękny kolor jak ze sklepu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pełnoziarnista tarta orkiszowa ze śliwkami
Następny przepis: PEŁNOZIARNISTE DROŻDŻÓWKI Z SEREM BEZ CUKRU (KOŁACZYKI Z KSYLITOLEM)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode