Patison w zalewie słodko-kwaśnej
Zanurz się w wyjątkowym smaku marynowanych patisonów w zalewie słodko-kwaśnej. Ten tradycyjny przepis to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych patisonów, zapewniając jednocześnie intensywne doznania smakowe. Konserwowanie patisonów w słodko-kwasnej zalewie to proces, który wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy jest tego warty. Te aromatyczne, złociste skwery z patisonów z delikatnym słodko-kwasowym posmakiem to idealny dodatek do mięs, kanapek lub jako samodzielna przekąska. Smak tych patisonów marynowanych na słodko jest zarówno unikalny, jak i niezwykle apetyczny, a tekstura chrupiąca, lekka i soczysta. To danie to prawdziwa uczta dla zmysłów.
admin
Składniki:
- 3 kg patisona
- 1 garść soli
- 2 kg cebuli
- 3-5 marchewek średniej wielkości
- 3-5 łyżek oliwy z pestek winogron
- zalewa:
- 250 ml octu spirytusowego 10%
- 500 g cukru kryształu
- 1 słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego
Patisony w zalewie słodko-kwaśnej – jak zrobić?
-
1. Patisony obrać, pokroić w niezbyt cienkie półkrążki, zasypać solą i odstawić na ok. 2 godziny a po tym czasie odcisnąć lecz niezbyt mocno.
-
2. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić cebulę i lekko podsmażyć – do zeszklenia.
-
3. Do garnka wrzucić cukier, ocet i koncentrat pomidorowy, mieszając doprowadzić do wrzenia.
-
4. Marchew i podsmażoną cebulę dodać do patisona, wlać zagotowaną zalewę, całość wymieszać i wkładać do słoików.
-
5. Pasteryzować w zależności od pojemności słoików około 10 minut.
Słowa kluczowe: patisony marynowane na słodko, patisony w zalewie słodko kwaśnej
Patison w zalewie słodko-kwaśnej – dodatkowe informacje
Zamiast patisona można użyć cukinię lub ogórki.