Patison marynowany
Jeżeli jesteś miłośnikiem oryginalnych przetworów, to przepis na patisony marynowane jest dla Ciebie. Marynowane patisony to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych konserw. Skomponowane z aromatycznych przypraw i octu, stanowią doskonały dodatek do wielu dań. W smaku są delikatne, ale z wyraźnym, pikantnym akcentem. Ten przepis na patisony konserwowe jest niezwykle prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Jeśli szukasz pomysłu na duże patisony marynowane, ten przepis na pewno Cię zadowoli. Odkryj nowy smak patisonów i pokochaj je na nowo. Niezależnie od pory roku, patisony marynowane zawsze smakują wyśmienicie!
admin
Składniki:
- patison
- liść laurowy
- koper (dojrzały, podsuszony, z nasionkami)
- 2 ząbki czosnku (wedle uznania, mogą być i trzy)
- chrzan, gorczyca, ziele angielskie, pieprz
- Zalewa:
- 1,5 litra wody
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
Patison marynowany – jak zrobić?
- Patisony umyć, pokroić na kawałki (jeżeli są małe to zostawić w całości) i włożyć do słoika wraz z podanymi składnikami. Zalać ciepłą, przyrządzoną w odpowiedniej proporcji zalewą. Pasteryzować około 10 minut, nie więcej. Przechowujemy w piwnicy, chłodnym i suchym miejscu do następnych zbiorów.
Patison marynowany – dodatkowe informacje
Zamiast patisonów można użyć cukinię
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasztet ze słoniną
Następny przepis: Patison w zalewie słodko-kwaśnej