Pasztetowa z słoiku
Jeśli lubisz gotować w domu, ten przepis na pasztetową w słoiku jest dla Ciebie. Przygotowanie własnej wątrobianki w słoiku to nie tylko ciekawy kulinarny eksperyment, ale stworzenie produktu o znacznie bogatszym i intensywnym smaku niż sklepowe odpowiedniki. Wątrobianka w słoiku to doskonała alternatywa dla tradycyjnej pasztetowej. Przygotowana według tego przepisu, sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnych spotkań czy świąt. Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych i chcesz wiedzieć, jak zrobić wątrobiankę w słoiku, ten przepis jest dla Ciebie idealny. Gotowy smakołyk to małe dzieło sztuki kulinarnej.
admin
Składniki:
- 1,5 kg mięsa wieprzowego z podgardla
- 0,5 kg wątroby wieprzowej
- 4 łyżki tartej bułki
- 1 cebula
- 2 łyżki majeranku
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
Pasztetowa z słoiku – jak zrobić?
- Przygotować masę pasztetową:
- Podgardle gotować w osolonej wodzie około 0,5 godziny, wyjąć i w tej samej wodzie zaparzyć wątrobę.
- Wraz z podgardlem i obraną cebulą przepuścić przez maszynkę do mięsa o małych oczkach.
- Do masy mięsnej dodać tartą bułkę oraz przyprawy do smaku; starannie wymieszać. Smak musi być wyrazisty.
- Pasztet ściśle nakładać do wygotowanych lub wyprażonych w piekarniku słoików twist o pojemności 0,5l, pozostawiając około 4 cm wolnej przestrzeni, zakręcić.
- Wstawiać słoiki do garnka z wodą i pasteryzować około 1 godziny.
Słowa kluczowe: pasztetowa w słoiku przepis, jak zrobić wątrobiankę w słoiku, wątrobianka w słoiku przepisy, wątrobianka w słoiku przepis, leberka przepis, wątrobianka w słoiku, pasztetowa w słoiku
Porady – Dodatkowe informacje
Masą na pasztet można zmielić 2 razy i będzie bardziej miałka
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi pomidorami
Następny przepis: Patison marynowany