Pasztetowa z słoiku

Pasztetowa z słoiku

Jeśli lubisz gotować w domu, ten przepis na pasztetową w słoiku jest dla Ciebie. Przygotowanie własnej wątrobianki w słoiku to nie tylko ciekawy kulinarny eksperyment, ale stworzenie produktu o znacznie bogatszym i intensywnym smaku niż sklepowe odpowiedniki. Wątrobianka w słoiku to doskonała alternatywa dla tradycyjnej pasztetowej. Przygotowana według tego przepisu, sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnych spotkań czy świąt. Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych i chcesz wiedzieć, jak zrobić wątrobiankę w słoiku, ten przepis jest dla Ciebie idealny. Gotowy smakołyk to małe dzieło sztuki kulinarnej.

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego z podgardla
  • 0,5 kg wątroby wieprzowej
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól

Pasztetowa z słoiku – jak zrobić?

  1. Przygotować masę pasztetową:
    • Podgardle gotować w osolonej wodzie około 0,5 godziny, wyjąć i w tej samej wodzie zaparzyć wątrobę.
    • Wraz z podgardlem i obraną cebulą przepuścić przez maszynkę do mięsa o małych oczkach.
    • Do masy mięsnej dodać tartą bułkę oraz przyprawy do smaku; starannie wymieszać. Smak musi być wyrazisty.
    • Pasztet ściśle nakładać do wygotowanych lub wyprażonych w piekarniku słoików twist o pojemności 0,5l, pozostawiając około 4 cm wolnej przestrzeni, zakręcić.
    • Wstawiać słoiki do garnka z wodą i pasteryzować około 1 godziny.

Słowa kluczowe: pasztetowa w słoiku przepis, jak zrobić wątrobiankę w słoiku, wątrobianka w słoiku przepisy, wątrobianka w słoiku przepis, leberka przepis, wątrobianka w słoiku, pasztetowa w słoiku

Porady – Dodatkowe informacje

Masą na pasztet można zmielić 2 razy i będzie bardziej miałka


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi pomidorami
Następny przepis: Patison marynowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode