Pasztet z mięsa i soczewicy
Pasztet z mięsa i soczewicy to tradycyjne danie o bogatym, głębokim smaku, które z pewnością będzie cieszyć się popularnością na każdym stole. Łączy w sobie wytrawne nuty mięsa z kremową teksturą soczewicy, tworząc ciepłe, sycące danie, które jest idealne na zimne dni. Taka kombinacja składników jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa – mięso dostarcza nam niezbędnych białek, a soczewica jest bogata w błonnik i minerały. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie wykwintny, pasztet z mięsa i soczewicy to prawdziwa ucztą dla podniebienia nie tylko dla miłośników tradycyjnej kuchni.
admin
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z szynki
- 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
- 1 cebula, podsmażona
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- trochę soku z cytryny
- opcjonalnie:
Pasztet z soczewicy i mięsa – jak zrobić?
- Soczewicę ugotować w 2 szklankach wody około 20 minut, posolić.
- Mięso wyrobić z przyprawami.
- Z ugotowaną zimną soczewicą wymieszać mięso (za pomocą blendera).
- Mieszankę wlać do foremki.
- Piec około 60 minut w temperaturze 200℃.
Pasztet z mięsa i soczewicy – dodatkowe informacje
Super smakuje z chlebem świeżym i ogórkiem kiszonym.