Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami

Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami

Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami to doskonała propozycja dla miłośników zdrowych, roślinnych przekąsek. Jest pyszny, sycący i pozbawiony sztucznych dodatków. Zdecydowanie spodoba się wszystkim, którym na sercu leży zdrowe odżywianie. Ten wegański pasztet sprawdzi się zarówno na codzienny lunch, jak i jako dodatek do świątecznej wigilijnej kolacji. Ciecierzyca dostarcza białka, a pieczarki wzbogacają smak. To połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu. Sprawdź tego niecodziennego pasztetu, który idealnie wpasuje się w roślinne menu.

Składniki:

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżki tymianku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól (do smaku)
  • świeżo zielony czarny pieprz (do smaku)

Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami – jak zrobić?

  1. Ciecierzycę zalać przegotowaną letnią wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. Wodę odlać, ciecierzycę zalać świeżą wodą, dodać liście laurowe i ziela angielskie. Ciecierzycę ugotować do miękkości przez ok. 1 godzinę. Odcedzić, usunąć liście, ziela i wystudzić.
  2. Na patelni rozpuścić masło z olejem. Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone drobno pieczarki i smażyć na dużym gazie do całkowitego odparowania wody i przyrumienienia się pieczarek. Podsmażone pieczarki z cebulą wystudzić. Ciecierzycę wraz z pieczarkami i cebulą zmiksować w robocie na gładkie pure. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać trochę wody z gotowania ciecierzycy. Do masy dodać jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, kurkumę, gałkę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Keksówkę o wymiarach 30×10 cm wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej pasztet, wierzch pasztetu posmarować olejem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez ok. 50 minut. Pasztet wystudzić na kratce.

Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami – dodatkowe informacje

Jeśli masa na pasztet z ciecierzycy z pieczarkami jest zbyt gęsta należy dodać do niej wody w której gotowała się ciecierzyca lub odrobinę domowego bulionu warzywnego. Jeśli masa jest zbyt luźna, należy dodać więcej bułki tartej.

Wierzch pasztetu z ciecierzycy z pieczarkami można posypać ulubionymi ziarenkami – siemieniem lnianym, sezamem, słonecznikiem itp.

Dla urozmaicenia smaku pasztetu z ciecierzycy z pieczarkami można dodać ulubione przyprawy i dodatki np. ziarna.

Masa na pasztet z ciecierzycy z pieczarkami powinna być dobrze doprawiona solą i pieprzem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet z boczku. Domowy, soczysty i aromatyczny
Następny przepis: Pasztet z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode