Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną
Ten tradycyjny domowy pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną stanowi idealny element świątecznego menu, szczególnie na Wielkanoc. Wyrazisty smak wieprzowiny harmonizuje z delikatnością drobiu, a wszystko to podkreślane jest przez słodycz żurawiny. Starannie dopracowany pasztet domowy z żurawiną jest nie tylko sycący, ale przede wszystkim pełny głębi smakowej i aromatycznej. Pasztet z żurawiną to bezsprzeczny klasyk, który zdobi niejedną polską wigilijną lub wielkanocną stoły i zasługuje na uwagę nie tylko podczas świąt. Ten przepis na pasztet wieprzowy z żurawiną to esencja bogactwa polskiej kuchni.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 600 g mięsa z karkówki
 - 2 nogi z kurczaka
 - 300 g wątróbki z kurczaka
 - 5 jajek
 - 1 bułka, na przykład kajzerka
 - 200 g suszonej żurawiny
 - 3 cebule
 - kilka ziaren ziela angielskiego
 - kilka liści laurowych
 - sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
 - olej do smażenia
 
Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną – jak zrobić?
- Karkówkę pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju. Wątróbkę również podsmażyć, przełożyć razem z karkówką do garnka. Dodać nogi kurczaka, zalać wodą, delikatnie posolić i gotować ok. 1 godziny razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i obranymi cebulami przekrojonymi na połowę.
 - Ugotowane mięso wystudzić, mięso kurczaka oddzielić od kości i wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, razem z cebulą.
 - Na koniec włożyć do maszynki kawałki bułki. Pomoże ona wydostać się resztkom mięsa i wchłonie płyny.
 - Do masy mięsnej dodać jajka, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
 - Na koniec wymieszać z suszoną żurawiną i rozłożyć do aluminiowych, jednorazowych foremek, uprzednio wysmarowanych masłem i posypanych delikatnie bułką tartą. Wyszły mi 3 pasztety.
 - Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut.
 
Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną – dodatkowe informacje
Składniki na 3 foremki aluminiowe jednorazowe 8 x 24 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasztet wieprzowy gotowany
Następny przepis: Pasztet z boczku. Domowy, soczysty i aromatyczny
