Parówkowa pizza

Parówkowa pizza

Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych pomysłów na weekendowe granie, imprezę lub spotkanie ze znajomymi jest parówkowa pizza. To niecodzienny przepis, który wychodzi naprzeciw wszystkim miłośnikom zarówno pizzy jak i klasycznych parówek. Idealna hybryda tych dwóch popularnych dań z pewnością zaskoczy i zachwyci Twoich gości. Jaka jest jej tajemnica? To proste! To unikalne połączenie pysznego, chrupiącego ciasta pizza, bogatego sosu pomidorowego, roztopionego sera i delikatnych kawałków parówek. Spersonalizowany smak i niepowtarzalny charakter tej pizzy sprawia, że jest ona doskonałym rozwiązaniem na każdą parówkową imprezę.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki poznańskiej
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól do smaku
  • 9 parówek z szynki
  • 15 dag żółtego sera
  • Ketchup łagodny
  • 10 oliwek zielonych
  • 10 oliwek czarnych
  • Olej do formy

Parówkowa pizza – jak zrobić?

  1. Wykonanie: do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól do smaku, olej i rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Całość wymieszać i zagnieść jednolite, sprężyste, gładkie ciasto. Odstawić by ciasto wyrosło.
  2. Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę, rozwałkować na cienki prostokątny placek, posmarować ketchupem, posypać startym żółtym serem na grubej tarce (część zostawić do posypania). Na brzegu ułożyć 3 parówki, zwinąć w rulon, odciąć radełkiem, pociąć na 3 cm kawałki. Ustawić kawałki w natłuszczonej formie olejem jeden obok drugiego. Podobnie postąpić z pozostałym ciastem – ma być jeszcze dwa rulony. W ciasto wcisnąć oliwki. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by ciasto podrosło.
  3. Piec w temp. 200 stopni 30 minut.
  4. Pod koniec pieczenia posypać wierzch pizzy pozostałym serem, zapiekać 5 minut.

Słowa kluczowe: parówkowa impreza

Parówkowa pizza – dodatkowe informacje

1. Zamiast oliwek można dodać kukurydzę konserwową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Parówki zapiekane z serem, papryką i boczkiem
Następny przepis: Parzybroda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode