Parówkowa pizza
Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych pomysłów na weekendowe granie, imprezę lub spotkanie ze znajomymi jest parówkowa pizza. To niecodzienny przepis, który wychodzi naprzeciw wszystkim miłośnikom zarówno pizzy jak i klasycznych parówek. Idealna hybryda tych dwóch popularnych dań z pewnością zaskoczy i zachwyci Twoich gości. Jaka jest jej tajemnica? To proste! To unikalne połączenie pysznego, chrupiącego ciasta pizza, bogatego sosu pomidorowego, roztopionego sera i delikatnych kawałków parówek. Spersonalizowany smak i niepowtarzalny charakter tej pizzy sprawia, że jest ona doskonałym rozwiązaniem na każdą parówkową imprezę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 25 dag mąki poznańskiej
- 2,5 dag świeżych drożdży
- ½ szklanki ciepłej wody
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru
- Sól do smaku
- 9 parówek z szynki
- 15 dag żółtego sera
- Ketchup łagodny
- 10 oliwek zielonych
- 10 oliwek czarnych
- Olej do formy
Parówkowa pizza – jak zrobić?
- Wykonanie: do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól do smaku, olej i rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Całość wymieszać i zagnieść jednolite, sprężyste, gładkie ciasto. Odstawić by ciasto wyrosło.
- Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę, rozwałkować na cienki prostokątny placek, posmarować ketchupem, posypać startym żółtym serem na grubej tarce (część zostawić do posypania). Na brzegu ułożyć 3 parówki, zwinąć w rulon, odciąć radełkiem, pociąć na 3 cm kawałki. Ustawić kawałki w natłuszczonej formie olejem jeden obok drugiego. Podobnie postąpić z pozostałym ciastem – ma być jeszcze dwa rulony. W ciasto wcisnąć oliwki. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by ciasto podrosło.
- Piec w temp. 200 stopni 30 minut.
- Pod koniec pieczenia posypać wierzch pizzy pozostałym serem, zapiekać 5 minut.
Słowa kluczowe: parówkowa impreza
Parówkowa pizza – dodatkowe informacje
1. Zamiast oliwek można dodać kukurydzę konserwową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Parówki zapiekane z serem, papryką i boczkiem
Następny przepis: Parzybroda