PAPRYKA MARYNOWANA NA OSTRO
Zapraszamy do odkrycia smaków z przepisu na paprykę marynowaną na ostro. Ta wyjątkowa potrawa to prawdziwy przysmak dla miłośników ostrości i aromatycznych przekąsek. Wykonana z dobranej, soczystej papryki i przypraw o intensywnym smaku, idealnie podkreśla charakter owoców papryki. Doskonała jako dodatek do grilla, kanapek czy potraw mięsnych. Ten przepis na paprykę marynowaną na ostro, to nie tylko świetne połączenie smaków, ale także przepis na doskonałą przystawkę. To prawdziwa gratka dla każdego, kto uwielbia smak pełen aromatu i pikantnego akcentu. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sam, jak łatwo można przygotować pyszną paprykę marynowaną na ostro.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy czerwonej papryki
- 4-5 papryczek chili
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
- goździki
- gorczyca
- ocet
- cukier
- sól
- woda
Papryka marynowana na ostro – jak zrobić?
- Paprykę oczyszczamy, kroimy na kawałki i wrzucamy do gotującej się wody na 15 minut, bez chili.
- Gorącą paprykę nakładamy do słoików.
- Dodajemy resztę składników na litrowy słoik:
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 10 ziaren gozdzików
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 papryczka chili
- Przygotowujemy zalewę:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka soli
- Zalewę gotujemy, gorącą wlewamy do słoików. Nie pasteryzujemy.
- Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem na 30 minut.
PAPRYKA MARYNOWANA NA OSTRO – dodatkowe informacje
Jeśli nie lubimy tak ostrych smaków, zamiast chili możemy dodać po 2 ząbki czosnku na litrowy słoik, wtedy papryka jest łagodniejsza.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Papryka konserwowa (na zimę)
Następny przepis: Papryka marynowana w słoikach