Papryka konserwowa (na zimę)
Przyszykujmy dziś własną, domową paprykę konserwową na zimę – smaczną przekąskę, która przywoła smaki lata, nawet w najmroźniejszych dniach. Konserwowanie pozwoli zachować soczystość i bogactwo walorów odżywczych, którymi obdarzona jest papryka. Za jej sprawą, proste kanapki, sałatki czy zimne przekąski staną się niepowtarzalnymi daniami. Konserwowanie to genialny sposób na przechowanie sezonowych warzyw na dłużej oraz szansa na zapewnienie sobie zdrowych składników do potraw przez cały rok. Zobaczmy, jak niewielkim trudem, można zrobić zapas pysznej papryki, dzięki której zima zyska bardziej słoneczny smak.
admin
Składniki:
- 3 kilogramy czerwonej i żółtej papryki
- Do każdego słoika:
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka gorczycy
- łyżeczka oleju
- Zalewa:
- 6 szklanek wody
- 9 czubatych łyżek cukru kryształu
- szklanka octu 10%
- łyżka soli do przetworów
Papryka konserwowa (na zimę) – jak zrobić?
- Papryki myjemy a następnie usuwamy z nich gniazda nasienne, dokładnie myjemy z pestek. Każdą paprykę przekrawamy na pół i każdą połówkę na 4 części. Do czystych i suchych słoików wkładamy listek laurowy, ziele angielskie, nasiona gorczycy oraz olej. Słoiki ciasno napełniamy kolorową papryką.
- Zalewa: Do garnka wlać wodę dodać cukier, sól oraz ocet. Zalewę doprowadzić do zagotowania, gorącą zalewą zalewamy paprykę w słoikach.
- Paprykę pasteryzujemy od momentu zagotowania wody 10 minut, po ugotowaniu ostrożnie je wyjmujemy i przenosimy na deskę kuchenną. Zimne słoiki wynosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Papryka konserwowa (na zimę) – dodatkowe informacje
Z podanej porcji otrzymałam 12 słoiczków różnej wielkości. Papryka konserwowa na zimę z tego przepisu wychodzi jędrna i chrupiąca.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Papryka konserwowa
Następny przepis: PAPRYKA MARYNOWANA NA OSTRO