Papryczki faszerowane - Antipasti

Papryczki faszerowane – Antipasti

Odkryj smak greckiej kuchni, z naszym przepisem na papryczki faszerowane jako antipasti. Ta soczysta przekąska, pełna tradycyjnego smaku, jest idealna do serwowania na początku posiłku lub jako przystawka na imprezy. Papryczki są wyjątkowo smaczne i zdrowe, a ich połączenie z wyselekcjonowanymi greckimi składnikami zapewnia wyrafinowane doznanie kulinarne. Delikatny pikantny smak papryczek pięknie łączy się z bogatym farszem, co czyni to danie nie tylko smakowitym, ale także atrakcyjnym dla oka potrawą. Podążając za tym przepisem, przeniesiesz się na chwilę do słonecznej Grecji.

Składniki:

  • 20 małych, ostrych papryczek czereśniowych
  • 250 g fety (ew. sera typu greckiego)
  • 250 g twarogu
  • 6 ząbków czosnku
  • 250 ml oliwy z oliwek
  • 500 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka liści bazylii

Papryczki faszerowane – antipasti – jak zrobić?

  1. image-1qr45x7
    1. Papryczki myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Część pestek możemy zostawić.
  2. image-1euvsgf
    2. Papryczki gotujemy ok. 5 min. Wyciągamy z wody i osuszamy.
  3. image-03jmhvb
    3. W tym samym czasie mieszamy ser feta oraz twaróg z trzema wyciśniętymi ząbkami czosnku.
  4. image-18kmx8p
    4. Na spód słoika lub innego szklanego pojemnika kładziemy listki bazylii, gałązki tymianku, pozostałe ząbki czosnku.
  5. image-1cfxjgn
    5. Wystudzone papryki faszerujemy masą serową i układamy w pojemniku. W międzyczasie mieszamy oliwę z olejem i podgrzewamy, żeby była gorąca (ok. 80 stopni).
  6. image-0kcw6mf
    6. Całość zalewamy gorącym olejem i oliwą. Po wystygnięciu przechowujemy w lodówce.

Papryczki faszerowane – Antipasti – dodatkowe informacje

Olej z papryczek możemy ponownie wykorzystać, jako olej aromatyzowany.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Papryczki w oleju nadziewane serkiem
Następny przepis: PAPRYKA FASZEROWANA CHLEBEM i KIEŁBASĄ (PEPERONI RIPIENI di PANE e SALSICCIA)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode