Papryczki faszerowane – Antipasti
Odkryj smak greckiej kuchni, z naszym przepisem na papryczki faszerowane jako antipasti. Ta soczysta przekąska, pełna tradycyjnego smaku, jest idealna do serwowania na początku posiłku lub jako przystawka na imprezy. Papryczki są wyjątkowo smaczne i zdrowe, a ich połączenie z wyselekcjonowanymi greckimi składnikami zapewnia wyrafinowane doznanie kulinarne. Delikatny pikantny smak papryczek pięknie łączy się z bogatym farszem, co czyni to danie nie tylko smakowitym, ale także atrakcyjnym dla oka potrawą. Podążając za tym przepisem, przeniesiesz się na chwilę do słonecznej Grecji.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 20 małych, ostrych papryczek czereśniowych
- 250 g fety (ew. sera typu greckiego)
- 250 g twarogu
- 6 ząbków czosnku
- 250 ml oliwy z oliwek
- 500 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- kilka gałązek tymianku
- kilka liści bazylii
Papryczki faszerowane – antipasti – jak zrobić?
-
1. Papryczki myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Część pestek możemy zostawić. -
2. Papryczki gotujemy ok. 5 min. Wyciągamy z wody i osuszamy. -
3. W tym samym czasie mieszamy ser feta oraz twaróg z trzema wyciśniętymi ząbkami czosnku. -
4. Na spód słoika lub innego szklanego pojemnika kładziemy listki bazylii, gałązki tymianku, pozostałe ząbki czosnku. -
5. Wystudzone papryki faszerujemy masą serową i układamy w pojemniku. W międzyczasie mieszamy oliwę z olejem i podgrzewamy, żeby była gorąca (ok. 80 stopni). -
6. Całość zalewamy gorącym olejem i oliwą. Po wystygnięciu przechowujemy w lodówce.
Papryczki faszerowane – Antipasti – dodatkowe informacje
Olej z papryczek możemy ponownie wykorzystać, jako olej aromatyzowany.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Papryczki w oleju nadziewane serkiem
Następny przepis: PAPRYKA FASZEROWANA CHLEBEM i KIEŁBASĄ (PEPERONI RIPIENI di PANE e SALSICCIA)